петък, 21 септември 2018 г.


Турска висша мода с български носии влиза във Военния клуб


Спектакълът ще очарова публиката на 25 септември 2018 г. (вторник) от 18:30 часа в Централен Военен Клуб София.
След ревю-спектакъла медиите ще имат възможността да бъдете сред специалните гости на коктейла, лично да се срещнете и разговаряте с дизайнера Ахмет Йозджейхан и Н. Пр. Д-р Хасан Улусой – посланик на Република Турция у нас.
Ахмет Йозджейхан и неговата модна авантюра…
Ахмет Йозджейхан стартира кариерата си на дизайнер през 70-те години с провеждането на благотворителни модни дефилета, които организира съвместно с държавни институции и неправителствени културни организации. През 1986 г. широк световен отзвук получава оригиналната му колекцията „Изкуство, анимация и Африка“, чийто приходи от представяне той дарява за подпомагането на деца в една от най бедните африкански страни, Мали.
По-голямата част от живота си посвещава на своята кауза, чрез модата да разкрие  пред младите поколения яркото и красиво лице на Турция. През 1990 г. създава специалната си колекция „Чанаккале“, която представя в забележителния дворец „Бейлербей“ в Истанбул, а след това изнася в редица страни по цял свят. Висока творческа оценка получава през 1995 г. със званието „моделиер, организирал за първи път модно ревю на Китайската стена“. Създател е на многобройни колекции, популяризиращи турската култура и история като „Анатолия“ I и II, „Отоманска“, „Хититско пробуждане“, „Мардин-Мардин“ и „Македонски вятър“, с които дефилира на международните подиуми в Япония, Индонезия, Малайзия, Китай, Гърция, Германия, Италия, Полша, Азербайджан. Участва във фестивала „Дни на модата“ в Банкок по специална покана на кралицата на Тайланд.
Модният дизайнер полага усилия за пробуждане на културното съзнание чрез възстановяването на позабравената традицията за ръчно изработване на тъкани. Друг негов принос е определянето на турски стандарт от 5 размера при дамската конфекция, с което разобличава разхищението на платове и материали в промишлеността. Създател е на специалните колекции „Иглени бродерии“ и „Магията на коприната на Наллъхан“, режисьор и хореограф на модни спектакли, лектор в учебни заведения за мода и автор на поезия.
Със своя автентичен майсторски почерк, Ахмет Йозджейхан днес продължава да твори в модното си ателие в столицата на Турция, грижейки се неговите клиенти от всяка възраст, пол и националност преди всичко да се чувстват специални.




Няма коментари:

Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – сред малкото поканени при Папа Франциск във Венеция

  Комисарят на българския павилион Надежда Джакова – на специална среща с Папа Франциск във Венеция Комисарят на Българския павилион на 60-т...