петък, 8 март 2024 г.

Членовете на музикалното жури на фестивала "Арлекин" вече пристигнаха в Рим

 

Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим
Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим

С 30-минутен пряк ефир в YouTube канала на Международния младежки фестивал „Арлекин“ протече репетицията за музикалния конкурс, който ще се проведе в събота, 9 март в Рим.

Водещите Мира Кацарова и Джулия Нети, български момичета, които живеят на Ботуша, няколко пъти обявиха на два езика, че претендентите само се упражняват за големия ден и отговорното жури.  

Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим
Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим

Италианското издание на младежкия фестивал „Арлекин“  ще бъде днес и утре в посолството на Република България на улица „Рубенс“ със специалното съдействие на Негово Превъзходителство Тодор Стоянов.

В Рим вече пристигнаха членовете на високо професионалното жури. В първия ден на фестивала това са двама музиканти, известни като „създатели на звезди за Сан Ремо“. Това са доцентът от тамошната музикална академия Дарияна Куманова. Тя преподава на Ариза, която печели Сан Ремо и е жури в Х-фактор Италия. Мадалина Генеа, актриса и модел (с главна роля във филма „Дом Хемингуей“, с Джъд Лоу), също е ученичка на българката.

Дарияна Куманова
Дарияна Куманова

 Дарияна е една от най-влиятелните жени в артистичния живот на Италия с над 20-годишен опит на международната музикална сцена. Тя ръководи оркестъра на Сан Ремо, като единствената жена диригент по онова време и четвъртата жена диригент в над 70-годишната история на фестивала. 

Другият член на журито – Иван Лазара е вокален треньор на Сан Ремо 2024. Той е  музикален директор на университетския курс на West Scotland University, базиран в Рим. Работи с публични личности и звезди по вокалната им подготовка за  италиански и чуждестранни продукции.

Сред оценяващите младите дарования е и Миленe Базиле,  търсач на таланти за програми на Media cet, RAI, Super RTL, SAT1, TNT, Sony Warner music.

Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим
Репетиция на два езика за фестивала „Арлекин“ в Рим

Не по-малко стойностни и доказали се личности ще оценяват филмите, с които ще се представят участниците в киноконкурса на „Арлекин“, който в Рим се провежда за първи път и кулминацията му е в неделя. Председател на журито е актрисата и преподавател Елжана Попова.

Елжана Попова. Снимка Венета Николова БНР
Елжана Попова. Снимка Венета Николова БНР

Тя е звезда на киното, телевизията и играе в Народния театър, когато заминава със стипендия за усъвършенстване в Рим и среща любовта в лицето на Марио Скуиланте, собственик на агенция за актьори. Семейството има три дъщери. Елжана  преподава актьорско майсторство по системата на Станиславски в Centro Sperimentale di Cinemtografia – едно от най-старите и престижни кино училища в Европа. 

Ана Мария Гюзелева е българска балерина, актриса, журналист, хореограф, кино и тв продуцент, писател. Снимала се е в над 50 игрални филма, сериала и копродукции в България, Италия, Германия, Франция и САЩ.  Била е Член на журито на Италианската филмова академия – за наградите Давид на Донатело за киноизкуство.

Във филмовата част, ще се състезават с лентите си деца и младежи от Етрополе, София, Златица и Сливница

Освен документални и игрални ленти, в киноконкурса ще участват и анимационни филми.  В този жанр член на журито е безспорният авторитет, професор доктор Радостина Нейкова, която преподава анимация в НАТФИЗ и  е носител на десетки международни награди.

Фестивалът „Арлекин“ е създаден през 2010 година от академик Хачо Бояджиев.  Това е второто му издание в Рим.

Лайф от репетицията можете да видите тук:

https://www.youtube.com/live/GK4jsHC9iT0?si=YwdvFP-2cgsx_fL1

Няма коментари:

Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024

  Президентът Росен Плевнелиев връчи на магичния Старбой Айвън Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев” 2024 Кинорежисьорът Теодора ...