сряда, 20 март 2019 г.

С две извънредни представления в Прага стартира европейското турне на „Опиянение и гняв“

Чешкият режисьор Иржи Хавелка„За мен това е театралното събитие на 2019 година!“

Проектът на Стефан А. Щерев и немския колектив LIGNA бе представен пред публика на Bazaar Festival в Прага на 17 и 18 март, следващите градове от европейската обиколка са Касел и Хамбург

Вместо едно, „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ започна европейското си турне с три представления на фестивала Bazaar Festival в Прага. Поради големия интерес към българо-немската копродукция, се наложило организаторите да реагират бързо и да обявят двете извънредни представления буквално дни преди премиерата. Сред гостите е бил и един от най-успешните съвременни чешки режисьори, Иржи Хавелка, който по време на дискусията с артисти и публика споделя: „За мен това е театралното събитие на 2019 година!“.
„Когато се изправиш пред местна публика, която не те познава и е дошла да види работата ти, имаш чувството, че сякаш за пръв път го правиш. Дискусиите след края на всяко едно от трите представления с публиката на Прага бяха , без да преувеличавам, истински граждански форуми, събуждахме в хората не само особеното чувство след въздействащо представление, но и желанието да се питат, да поставят под въпрос цели постулати, национални митове, да огледат страховете, които ни подтикват към авторитарния характер“, казва Стефан А. Щерев – съавтор на концепцията, режисьор и продуцент на проекта, в чиято реализация си партнира с немския артистичен колектив LIGNA и българския композитор Емилиян Гацов-Елби.

След премиерата на „Опиянение и гняв“ в Künstlerhaus Mousonturm, с която бе открит театралният сезон във Франкфурт през 2017 г., „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ пише: "Смесицата от неутолимото желание за величие, военния театър, наркотичното опиянение и насилиекоито повлияват/формират този първи етап на фашизма, биват представени от публиката, последвани от други исторически сцениНие крещим "Фиуме!", ние сме безмълвната  работническа тълпа, която през 1920 г. застава на пътя на наемниците, представяме с телата си лайпцигския процесНо не всеки прави всичко, успоредно на цялата структура, артистите работят с паралелни звукови канали, създават един вид музикална-полифонична фуга, с която асоциативно и телесно да бъдат изследвани следите на авторитарния характер."
Следващите потвърдени дати от европейското турне на „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ са 11 май – откриване на фестивала Hessische Theatertage в КаселГермания; 17 и 18 май – Szenenwechsel Festival в ХамбургГермания. Предстои обявяването и на дата в рамките на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ през есента.
„Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер“ се реализира с подкрепата на Министерството на науката и изкуството на Хесен,Германия, Културна служба Франкфурт на Майн, Nationales Performance Netz, Фондация „Робърт Бош“, Международен театрален институт като част от програмата „Szenenwechsel“, Германия, Гьоте-институт България и Министерството на културатаРепублика България.

Няма коментари:

В списание Galerie Каролин Ру нарежда българския павилион на пето място сред шестте най-забележителни адреса от Биеналето на изкуствата във Венеция, които ценителите не бива да пропускат

  Френски арт критик постави „Съседите“ в Топ 6 на забележителните павилиони от Венецианското биенале В  списание Galerie френският арт крит...