петък, 15 февруари 2019 г.


Фондация „Стоян Камбарев“ предизвиква с нова
НАГРАДА ЗА КИНО 355
по случай 10-тия си юбилей

3-ма млади режисьори ще снимат 5-минутен филм за 5 дни
Победителят ще спечели 10 000 лв  
 Фондация за изкуство „Стоян Камбарев“ навършва 10 години и предизвиква младите кинотворци с нещо ново, смело и различно. По случай юбилея се учредява нова Награда за кино 355. Ще бъдат избрани 3-ма режисьори на възраст между 18 и 30 години, всеки от които ще трябва да заснеме 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Търсим млади творци с висока мотивация, силно желание и страст за кино! 

Професионално международно жури ще оценява кандидатурите и ще  селектира трима финалисти, които Фондацията ще подкрепи, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, снимачна техника, осветление, звук, реквизит и гардероб.

Крайният избор на победител ще е в ръцете на публиката по време на юбилейната Церемония за връчване на Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“. Престижното събитие ще се проведе на 17-ти април 2019 г. в Централен Военен клуб в София.

Първият носител на Награда за кино 355 ще получи специална статуетка и       10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

По случай 10-годишнината на Фондацията в заглавието на филма трябва да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема и жанр. Допускат се изцяло авторски сценарии. Освен 5-минутния филм, тримата финалисти ще трябва да заснемат и 1-минутно персонално представяне в свободен стил, което ще се излъчи преди лентата.

Ето какво сподели за новата идея актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в качеството си на Председате на УС на Фондация “Стоян Камбарев”:

“Щастлива съм, че успяхме да съберем забележително 9- членно международно жури с председател Фил Рот от UFO, в което влизат известни продуценти, сценаристи и режисьори от Холивуд, Великобритания и България. Официлно представяне на членовете на журито ще направим съвсем скоро. Радвам се, че всички те откликнаха с голямо желание на поканата ни, така че сме готови за активна работа и селекция от всички точки на света.

Но най-важното е, че всеки един от нас, освен член на журито е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява. Идеята е опитните и успешни творци от нашия бизнес да подкрепят младите таланти активно в реализацията на техните мечти, а не просто да раздаваме чекове и статуетки.
За изминалите 10 години нашата Фондация, подкрепи “полета” на над 70 млади творци от различни области и продуцира много впечатляващи проекти. Мисля, че точно с това сме уникални и с гордост мога да кажа, че дейността ни е абсолютен прецедент в България. Тази година продължаваме традицията, като освен на     5-мата номинирани за Наградата за полет в изкуството, чиито имена ще обявим в началото на март, ще акцентираме и върху тази наша нова и вълнуваща идея - Награда за кино 355. Искрено се надявам, тримата финалисти да направят силни и интригуващи филми и да затруднят в максимална степен аудиторията, която ще трябва интерактивно да избере филма победител.”

Кандидатури за Награда за кино 555 се приемат в рамките на един месец от 15.02.2019 до 15.03.2019 г. на сайта на Фондацията www.kambarev.org.






Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...