вторник, 15 януари 2019 г.

Чарли Чаплин отмъква годеницата на най-големия си син

Всички са наясно, че Чарли Чаплин е велик артист, но малцина знаят: личният му живот е не по-малко бурен от този на Казанова

На лов за нимфетки
В края на 1913 година холивудският продуцент Мак Сенет видял в татър „Карно“ млад британски актьор, който много смешно се правел на пиян. Кинаджията моментално предложил на 24-годишния Чаплин да се снима в ролята на силно почерпен в студията му „Кийстоун“  срещу хонорар от 1000 долара.
Артистът, който едва свързвал двата края сграбчил възможността да заработи такава голяма сума.
За няколко месеца Чарли натрупал популярност. Между другото, по онова време в Холивуд всичко ставало бързо: филми се снимали за седмица, милиони се печелели за месец. Всички звезди в начаото на киноиндустрията си приличали по едно – живеели в крайна бедност, но екранната агия с вълшебна пръчица ги превръщала в богаташи.
До началото на 1918 г. Чаплин по нищо не се отличава от звездите на „великото нямо кино“ – излиза с жени на неговата възраст. Но през лятото на същата година, неочаквано за всички се жени за 17-годишната старлетка Милдред Харис. От този епизод, актьорът „отключва“ траен интерес към непълнолетни момичета.  Удовлетворявайки своята страст, Чарли обикновено губел интерес към партньорката си и се отървавал от нея, подарявайки й някакво бижу.  На следващия ден отново тръгвал „на лов“...
През 1920 година Чаплин официално се развежда с жена си. Причината: не можела да забременее.  И вече не му трябва тайна квартира – звездата започва да води момичетата в разкошната си вила със 100 стаи в Санта Моника. В сценария на прелъстяване се включва нов епизод – комикът предпочитал да прави любов под открито небе в басейна с минерална вода. А Чаплин започнал да се разплаща за удоволствията не с накити, а с  малки ролички във филмите си.

По-добре женитба, отколкото затвор
През 1923 година Лилит Мак-Мюри е едва на 15 години. През деня ходи на училище, а вечер работи в сладкарницата на баща си, на няколко минути пеш от киностудията. Чаплин често се отбивал и, разбира се, забелязал красивата девойка с пищни извивки. Но когато започнал да я ухажва, го чакало разочароване. Момичето с негодувание отхвърлило домогванията на холивудската звезда. Колкото по-често чувал „Не“ от устата на Лилит, толкова повече се разгаряла страстта му. Дамата на сърцето му без проблем се уредила с роля във филма „Хлапето“.
В лентата девойката, приела псевдонима Лита Грей, изиграва ролята на красиво ангелче, демонстрирайки пред публиката стройните си крака. След излизането на филма на екран, новоизпечената актриса Лита най-накрая се предала, но… сключвайки договор за участие в  следващ филм. Връзката на Чаплин с мис Грей била много бурна. „Понякога правехме любов  по няколко пъти на ден“, припомня си Лилит. След три месеца Лита разбрала, че е бременна. Боейки се да не го изпусне, заедно с твърде практичното си семейство девойката разработва план как да хване  знаменитостта.  Веднъж, когато Чаплин се отдавал на плътски наслади с младата си любовница в басейна, във вилата се появил татко Мак-Мюри в компанията на полицаи и адвокати.  На ошашавения Чарли представили снимки от моменти на интимна близост с Лилит, а юристът, нает от баща й, му обяснил, че за развращаване на малолетна го заплашват най-малко 20 години затвор  и глоба от 10 млн. долара. „Впрочем, има един-единствен изход да избегнете съдебен процес – да се ожените за мис Мак Мюри“.
При перспективата да попадне зад решетките Чаплин се съгласил на брак, но люто възненавидял изигралата го съпруга. „Младоженците“ дори нямали меден месец. Актьорът се върнал в студията за подготовката на, може би най-добрия си филм „Треска за злато“. Според предварително подписания договор, главната женска роля е трябвало да изиграе Грей,  но по онова време тя вече е бременна в шестия месец.
Отношението на актьора към съпругата му не се променило дори след като го дарила със син, наречен в негова чест Чарли-младши. През целия си живот Чаплин не успял да заобича първородното си отроче и дал всичко от себе си да не направи артистична кариера.
Връщайки се от снимките на „Треска за злато“, Чарли възобновил похожденията си. Това, естествено, хич не се харесало на мисис Чаплин. Разгорявали се буни скандали, а когато Лита го уведомила, че отново е бременна, реакцията на благоверния й е потресаваща „Ти какво, искаш да населиш със своите уроди целия Лос Анджелис ли?“. От този ден Чаплин престанал да се крие – дори обзавел специална стая за секс на първия етаж във вилата си и започнал да води момичета. Жена му, с двете им малки деца, напуснала семейния дом и през лятото на 1926 подала молба за развод, изисквайки огромна издръжка и чудовищна финансова компенсация. Обвиненията на мисис Чаплин били синтезирани в пет подточки: 1) Била прелъстена непълнолетна; 2) Мъжът й я накарал да направи нелегален аборт; 3) Оженил се за нея под натиск и правел всичко възможно да се разведат; 4) Биел и ругаел жена си и децата; 5) По време на целия брак й изневерявал, вкл. и с непълнолетни девойки пред очите й.
Бракоразводният процес на Чаплин добил размерите на събитие от национален мащаб. Всички вестници в страната изпратили кореспонденти в Лос Анджелис. За няколко седмици върху великия Чарли се изсипали тонове мръсотия, че той побелял. Както може да се очаква, цялата морализаторска общност застанала на страната на захвърлената жена. На Лита Грей била присъдена космическата за тогавашните стандарти компенсация от 625 хиляди долара. Актьорът ги платил до цент, но до края на живота си наричал майката на децата си „Онази кучка“.

Страсти по пътя
„Изгорял“ с непълнолетна, 35-годишният Чаплин се връща към зрелите жени. През 1926 г. знаменитият режисьор живее с две официални любовници едновременно: актрисите Глория Суонсън и Марион Дейвис. Тримата се появяват в комплект на всички холивудски вечеринки. И любов правели колективно. Необичайното, но хармонично трио просъществувало повече от година, докато Марион Дейвис не хвърлила око на милиардера Уилям Хърст. Тя била любвеобилна, но и практична. Без да се замисли се пренесла при 60-годишния Хърст, но продължавала да се среща тайно и с Чаплин.
Рогоносецът научил и решил да се саморазправи с Чарли. През пролетта на 1928 година милиардерът получил информация за предстояща среща между актьора и Марион във вила „Онейда“, принадлежаща, между другото на самия Хърст. Вбесеният магнат се втурнал в спалнята на любовниците и видял в полумрака мъжки силует. Без излишни думи Хърст стрелял два пъти.  Огромно било удивлението му, когато видял изтичащата кръв не на Чаплин, а на режисьора Том Инс.  Благодарение на своите пари и влияние, богаташът излязъл сух от водовъртежа: на пресата  обявили, че режисьорът починал от жлъчна криза.
Сякаш прероден, Чарли решил, че приключенията с млади девици му подхождат повече и отново тръгнал на лов. По време на едно от похожденията си срещнал 16-годишната балерина Полет Годар. Тя се оказала не само изумително красива, а и забележително талантлива. Женейки се за нея през 1933 година, първата работа на Чаплин била да й забрани да се снима във филми на други режисьори. Доста подъл ход, като се има предвид, че той правел един филм на пет години, а с епизодичните си ролички в „Диктаторът“ и „Модерни времена“ Полет не можела да разгърне дарбите си. Докато следял съпругата си да не излиза сама от дома и да не се среща с други режисьори, Чаплин си позволявал предишните волности. От това се възползвала младичката журналистка Мей Рийвс. Преструвайки се на 16-годишна ученичка, тя „попаднала“ в мрежите на Чарли.След година излязла книгата „Чаплин в интимния живт“, в която с пълни подробности описвала своята шестмесечна връзка със звездата.
Скандалът позволил на Поет Годар да отвоюва за себе си относителна свобода. Започнала да снима един филм след друг, задълго напускайки семейното гнездо. През лятото на 1941 година съпрузите вече живеели разделени. По същото време Чарли-младши решил да запознае татко си със своята годеница, 17-годишната Уна ОНийл. Чаплин, който никога не заобичал първородния си син, му нанесъл най-жестокия удар.  52-годишният актьор му отмъкнал невестата.
Уна заживяла с Чарли-старши. И така той сключил своя четвърти и последен брак, който се оказал и най-щастливият в живота на великия комик. Младата съпруга му ражда осем деца. При това последното се появява на бял сят през 1964 година, когато Чаплин е на 75.
Изгоненият от САЩ през 1952 година за измислена антиамериканска дейност актьор заедно със семейството си се преселва в Швейцария.
В края на живота си, той преживява любопитни метаморфози. Според разказите на дъщеря му Джералдин, Чаплин бил много строг баща. На момичетата си не разрешавал да разговарят с чужди мъже и да се срещат с младежи. Внимателно следял от училище веднага да се връщат вкъщи. Този показен пуританизъм изобщо не му пречел, обаче, до дълбока старост да точи лиги след по-хубавичките прислужници.
Чарли Чаплин умира на Коледа през 1977 година, оставяйки на наследниците си състояние от 100 милиона долара.


Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...