понеделник, 17 декември 2018 г.

Виена посреща Нова година с музика, фойерверки и закуска за махмурлии



Всяка година над 700 000 виенчани и гости на града посрещат Нова година с многобройни партита на открито. С особена популярност се ползва Новогодишната пътека в централната част на града.

 На 31 декември, от 14 до 2 часа след полунощ, Старият град във Виена се превръща в огромна площадка за развлечения. Гаранция за празнично настроение е традиционната вече Новогодишна пътека, която започва от площада пред кметството и преминава през тесните централни улички. Разхождайки се по пътеката, всеки може да се наслади на кулинарните изкушения, предлагани на щандове от 70 виенски ресторанти и кафенета. За първи път тази година е подготвена и специална "Улица на щастието". Там астролози и ясновидци с помощта на звездите и картите ще предсказват бъдещето. В следобедните часове има подготвена специална детска програма. Ако зимната нощ се окаже леденостудена, можете да се сгреете и с чаша греяно вино или портокалов пунш, ухаещи на букет от подправки. На 14 сцени под открито небе за новогодишната атмосфера ще се грижат разнообразни шоу програми, там ще звучат виенски валсове, оперетна, рок-, поп- и етномузика. Виенските училища за танци предлагат блиц курсове по валс в Новогодишната нощ, а Виенският Пратер кани всички желаещи на невероятно шоу с фойерверки. Точно в полунощ, след като камбаната на "Св. Стефан" оповести началото на Новата година, над централните улици ще звучи отново най-известният и може би най-виенският валс, "На хубавия син Дунав", и улиците ще се превърнат в огромна бална зала.
Неповторимо настроение създават и традиционните разходки с корабче по Дунава, Новогодишният бал в двореца Хофбург, а така също и новогодишните гала-вечери в приказно красивата сграда на Виенското кметство или в някой от многобройните хотели в града. По традиция в новогодишната нощ във Виенската Щатсопера се играе най-известната оперета на Йохан Щраус «Прилепът».
А първото утро в Новата година във Виена традиционно посрещат на площада пред кметството със закуска срещу махмурлука и в съпровод на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се предава директно на огромен екран.

Снимки: © stadtwienmarketing


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...