събота, 15 декември 2018 г.

„МОЯТА БЪЛГАРИЯ“ с премиера на Софийския международен панаир на книгата

Образователното издание „МОЯТА БЪЛГАРИЯ. Кратка история за млади читатели“ бе официално представено в рамките на Софийския международен панаир на книгата. Уникалната книга е съвместен проект на д-р Милен Врабевски и Фондация „Българска памет“ и издателска група „Просвета“.

Изданието е особено ценно, защото зад него стои труда на четирима изтъкнати български историци и университетски преподаватели – проф. Лизбет Любенова, доц. д-р Веселина Вачкова, проф. Пламен Павлов и проф. Пламен Митев. Те са специалисти в различни клонове на историческата наука, но работата по изданието ги обединява в името на една обща цел – да предадат ценните знания на младите поколения.

„Помагалото съдържа 51 теми, обхващащи периода от праисторията до съвременността. В него, наред с историята на страната ни, са включени и по-малко известни факти, събития и личности, които да провокират любознателността на читателите. Авторите са подбрали разнообразни източници, които разкриват кои са нашите предци, как са живели, кои са личностите, станали пример за подражание и най-вече дали имаме основание днес да се гордеем, че сме българи. Историята е важна за всички, защото тя освен наука за миналото е и трамплин за настоящето“, заяви д-р Врабевски по време на представянето.

„Старали сме се това, което ние като учени знаем като последни достижения в науката да го предадем на достъпен език за по-малките. Учебникът е написан така, че да кара младия читател да се научи да мисли критично, да си задава въпроси, да търси отговорите им“, заяви проф. Лизбет Любенова, директор на Научния архив на БАН и един от авторите на помагалото.

За разлика от учебните програми, утвърдени от МОН, където учебниците по история са разделени по класове, за първи път на пазара се предлага един общ разказ, който дава възможност на малките и големите читатели хронологично да проследят българската история. Темите в изданието са изложени кратко, но съдържателно, съпроводени са с богат илюстративен и снимков материал.

Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...