сряда, 21 ноември 2018 г.

С помощта на фондация „Българска памет“ излиза уникално фототипно издание на „Рибния буквар“

Сдружение „Българска история“, подкрепено от Фондация „Българска памет“, пуска на пазара уникално луксозно издание на „Буквар с различни поучения“ („Рибен буквар“) на д-р Петър Берон.и
 То ще бъде посветено на 220-годишнината отрождението на именития българин, която отбелязваме през 2019 г. Луксозното издание на Бероновия буквар ще може да бъде закупено онлайн още на 23-ти ноември, а в книжарниците ще бъде налично в края на месеца.
Изданието се отличава с това, че паралелно до оригиналните текстове от „Рибния буквар“ е разположен иосъвремененият текст на проф. Лилия Илиева, така че читателят да е улеснен впроцеса на четене. Книгата предлага множество бележки под линия и богат предговор, които потапят читателя в контекста на създаването на този бележит  труд, ограмотил цели поколения в миналото.
Фототипното издание на „Рибния буквар“ е с твърди корици и прави сериозна заявка за малкото подобни издания,които показват, от една страна,автентичното съдържание на буквара, а от друга,актуализирана информация по съответната тема. За улеснение на читателя, книгатапредлага структурирано поднесена информация в отделни раздели, тъй като„Рибния буквар“ по начало има характер на цялостен курс за начално обучение,изграден по научна методика.
Осъвременяването на текстовете е реализирано от Лилия Илиева, която е професор по Общо и сравнително езикознаниев ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тя е преподавател по Етнолингвистика и вПУ „Паисий Хилендарски“. Била е лектор по български език и култура в Пекинскияуниверситет за чужди езици, Китай и е автор на множество публикации в българскии чуждестранни периодични издания по въпросите на езикознанието. 
„Рибният буквар“ на д-р Петър Берон може да бъде закупен на адрес www.bulgarianhistory.shop
Сдружение „Българска история“
Основна задача пред сдружение „Българска история“ е съхраняването и популяризирането на българската история чрез развиване на един от най-големите образователни сайтове у нас, обиколки на училища с цел изнасяне на уроци по родолюбие, създаване на образователни клипове, документални поредици, късометражни филми и телевизионни предавания, посветени на бележити лица и събития от родното минало.
От 2017 г.„Българска история“ развива активна издателска дейност. Портфолиото наиздателството съдържа над 50 образователни продукта, сред които книги, списания, карти, календари и др.
Фондация „Българска памет“
Фондация „Българска памет“ е учредена през    2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативниевропейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българското културно наследство, историческа памет и национално самочувствие.Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления:Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрез инициативи за опазванена културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската кризав България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие. 

Няма коментари:

“Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция, според The Observer&The Guardian

The Observer&The Guardian определи “Съседите” за най-голямото откритие на 60-ото Биенале във Венеция “Най-голямото откритие беше малък п...