понеделник, 15 октомври 2018 г.


Приказно фентъзи, голяма любов и изненадващ финал в новата песен на DIA



„Девойко“ провокира младите хора със смелото си послание

 Девойко мари, хубава“,  една от най-красивите народни песни, намери своя актуален  превод във версията на DIA. Вярна на своя стил, момичето, което вкара етното в клубовете, продължава тенденцията да миксира фолклор и трап с хитово звучене и рецептата явно е успешна. Интерес към проекта беше провокиран още преди официалната промоция на песента, когато популярни личности отговориха на въпроса: „Страхуваш ли се от голямата любов?“. (https://www.facebook.com/DiaBulgaria/videos/2053603501618026/)

А своя отговор DIA вплита в новия си проект.
„Девойко“, освен че демонстрира уникалните й гласови данни, задава и смели въпроси:
 Също като много българи, аз много харесвам тази песен. Към оригиналния текст обаче добавих и още нещо - споделя DIA - мои думи, които сякаш душата ми извика, и съм сигурна, че много момичета ще се припознаят в текста… Защото в днешно време страхът от обвързване, вечното бягство от любовта и недоверието към чувствата на другия сякаш се превръщат в модерна мания и стандарт за живот“.
DIA „облича“ идеята във визия под режисурата на Николай Гарабедян. Във видеото камерата я отвежда в приказна гора, която въпреки красотата си крие опасности. Черен демон преследва изпълнителката, за да се всели в нея и да я унищожи… или да й покаже, че колкото и да опитва, човек никога не може да избяга от чувствата си.
Вижте историята на една голяма любов с неочакван край:


Повече за DIA: Димана Мирчева-DIA дебютира на българската сцена през лятото на 2015 година с „Егея”. Песента е комбинация от фолклор и трап с хитово звучене и бързо привлича вниманието на музикалните фенове и професионалисти в България, а не след дълго парчето се завъртя по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ, а видеото към сингъла бе гледано близо 400 000 пъти в YouTube.
Поп певицата и композитор Grimes направи shout-out за Egeya в YouTube и в личния си блог, а списание Vice – Италия, написа материал за нея, определяйки я като „богиня от другата страна на Европа“.
DIA не спря дотук. Тя продължи да изпълнява обещанието си да върне фолклора в дискотеките и клубовете и създаде Veno Neveno. За отрицателно време песента покори музикалните класации с народни носии и неонов бодиарт, хоро и хип-хоп танци, забравен български фолклор и хитова електронна музика. Оригиналната композиция никога не е записвана преди – DIA я открива в стар сборник с македонски народни песни и веднага се влюбва в текста. След това прави фолклорната обработка на музиката, а ANP Music Production изграждат хитовия електронен звук около нея.
Резултатът е завладяващ дъбстеп с трап и дръм енд бейс елементи и запомняща се мелодия, която разказва за девойка, чиято хубост кара всички да се влюбват в нея… 
Песента „Огън“ е третият проект на младата певица. Той не прави изключение от предшествениците си и носи както етно заряд, способен да задвижи електроцентрала, така и здравословна доза патриотизъм.
Парчето е истинска случка от живота на 19-годишната певица, която пише текста като любовно заклинание към момче, което харесва. В клипа самата DIA влиза в ролята на изкусителна магьосница, облечена единствено в цветя. В кулминацията на „Огън“ авторските шевици на майстор везбар Даниела Вълкова се превръщат в хипнотизиращ калейдоскоп.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...