четвъртък, 18 октомври 2018 г.

ОТ ЖЕНЕВА ДО СОФИЯ: СЪВРЕМЕННA ЖИВОПИС НА МИГЛЕНА САВОВА – ОКЛЕР ГОСТУВА В СОФИЙСКА ГАЛЕРИЯ



Откриване: 23 октомври 2018, 18.30 ч.
С партньорството на Държавната агенция за българите в чужбина
 и Сдружение „Толкова близо, толкова далече“

НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ / LET`S LOOK е новата изложба, с която старитра артистичния есенен сезон галерията за съвременно изкуство  - София, намираща се в хотел Арена ди Сердика.

МИГЛЕНА САВОВА-ОКЛЕР е съвременен български артист, живеещ и развиващ се в Женева през последните 15 години. Завършила е през 2005 г. специализация във Висшето училище за изобразирелно изкуство в Женева, от 2005 - 2007 г. учи „История на изкуството“ в Университета в Женева. Магистър е от Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския Университет „Св.св.Кирил и Методий“. От 2003 г. живее и работи в Женева, Швейцария. Има 18 самостоятелни и множество колективни изложби в България, Германия, Франция, Италия САЩ, Нова Зеландия и Швейцария. От 2009 г. има свое ателие за реставрация и пространствен дизайн, както и специализирана образователна арт школа. През 2017 г. открива пространство за изложби за съвременно световно изкуство БЛИЦ арт портрет  в Женева. (https://blitzartatmosphere.ch/blitz-art-portrait/  rue Michel Chauvet 6, 1208 Geneva)

НЕКА ДА ПОГЛЕДНЕМ / LET`S LOOK е творческа концепция, която ярко и витално представя художничката Миглена Савова-Оклер, това е нейната първа самостоятелна изложба в София за последните години. Тя има изключително характерен почерк, с ярко присъствие на динамиката в цветовете и ритъм в картините й, умело търси идентичността в лицата чрез провокацията на елементи, в случая с пури, като този акт е и вид социално активно взаимодействие с конкретни послания.
Изложбата се подготви и реализира от екип от Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ и галерията за съвременно изкуство - София, с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина. Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ активно работи през последните години в подкрепа на популяризирането на съвременно българско изкуство и творците не само в чужбина, но и за завърщането им и показването им в България.
Куратор на изложбата е Цветелина Русалиева, която е и артистичен директор на бутикови галерии за съвременно изкуство в София и в Рим, главен координатор на изложбата е Снежана Йовева, заместник-председател на сдружение „Толкова близо, толкова далече“.

Лицата …
Те винаги носят следите от историята на човечеството. Картината на едно лице може да бъде социално изразителна, но може да бъде и исторически значима, въздействаща, запомняща, променяща порядки ...
Рисуването на анонимни хора може да изрази универсално състояние на човешките емоции. Избирането на човешкото лице като тема е провокирано от интереса на художничката Миглена Савова-Оклер към личността и реакциите й, тъй като обществото ни е все повече стандартизирано, много близко до описанията от Джорж Оруел в романа му “1984”.
 Темата за лицата е импровизиран отговор на социалния ефект - своеобразно разочарование в нашето време, когато има свръхпроизводството на селфита, и още по-силно се подчертава нарастващата загуба на самоличност и идентичност, или казано по друг начин “... всичко по много става безинтересно...”.
Магията и дълбочината на лицето винаги са привличали Миглена като претекст и предмет на създаването. В процеса на творбите й се откроява констрастираща цветност, но и загадъчна приглушеност с цветови акценти, преднамерена нерезонност и хаотичност, търсейки като крайна цел хармонията. За постигане на желания творчески ефект, лицето като предмет е мащабирано и силно изразено, така се създава значително влияние и въздействие - за вглеждане, самовгреждане и провокиране на размисли у зрителя.

С експресивност е показана цветовата динамика, която изглежда свободна и сякаш своенравна. Чрез наситеността на цвета, като творец Миглена Савова-Оклер изследва лицето, то е географията на идентичността, с акцент върху емоциите. Тя умело прихваща моментите на погледа, който изразява тази емоция и това е своеобразно изследване на състоянието на ума на персонажа, в търсене на вътрешния му свят.
Жестовете са игра на границата между незавършеност и съзнателно използван контрол. По този начин творческата магия действа, провокирайки живота на платното да изплува и да живее.
Пушачи на пури …
Пушенето е и социален акт и елемент на комуникация, взаимодействия и провокация. Пурата сама по себе си e аристократичен, реакционен, мачовски и епикурейски символ, тя е предмет на лукса и определено ниво в общуването. Изработването й от определени  хора е и посвещение, те придават емоции и свой живот и това се пресъздава по лицата на консумиращите. В косвена връзка със сюжета е актът на пушенето, който се е възприемал в различни култури и общности като божествен, но и като дяволски и порочен.
Образът на пушача се променя според географията, културата и времето. Затова и концепцията на изложбата ДА ПОГЛЕДЕНМ e в търсене да запечатване на онези лица, които носят духа на времето и пространството, както и емоцията от един характерен социален акт – пушенето с общуване.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...