вторник, 23 октомври 2018 г.

Антонина, Стоянова, Лиса Джерард и Зубин Мета слушат концерта на Камджалов във Виена


Българска музика от бъдещето в Златната зала на Музикферайн, откъдето излъчват Новогодишния концерт


След триумфалния, макар и с необичаен час, концерт-спектакъл по музика на Петър Дънов в зала „България“, навръх рождения ден на маестро Камджалов, звуково-пространственият спектакъл „Етюди на бъдещето” и Златната зала на Музикферайн във Виена. Това е мястото, прочуто с най-добрата акустика в света, откъдето всяка година се излъчва Новогодишният концерт на Виенската филхармония.
В ложата присъства и световното светило Зубин Мета - почетен диригент на оперните театри в МиланоВиенаМонреалЛос Анжелис и Ню Йорк, който неведнъж е вдигал палката си за прочутия концерт на 1 януари.
Носителката на Златен глобус Лиса Джерард, с която маестро Камджалов направи незабравим спектакъл зала 1 на НДК, също аплодира концерта. А според актрисата Биляна Петринска, част от хора на „Музикална лаборатория на човека“, певицата с дълбок контраалт, прочут от саундтрака на филма „Гладиатор“ след триумфалния концерт, топло прегърнала българския диригент с думите: ""It's a miracle... I can't believe that something like this can exist...
You are magic!" (Това е чудо! Не мога да повярвам, че нещо подобно съществува. Вие сте вълшебник!).
За първи път там звуча изцяло българско програма със световната премиера на поредния творчески експеримент на "алхимика" Камджалов, който с хора и ансамбъла на „Музикална лаборатория за човека” и Genesis orchestra, претвори мотиви от музикални произведения на Учителя.  На афиша той бе изписан с международно познатото си име Беинса Дуно, за да бъдат привлечени не само български последователи на световното учение на Бялото братство.
Матинето (събитието на 20 октомври бе от 11 часа сутринта)  бе особено ценно за сънародниците ни в Австрия, тъй като за първи път на тази престижна сцена се представи изцяло българска програма.
В една от ложите присъства бившата първа дама Антонина Стоянова, която преди години бе издействала напълно безплатно Златната зала за концерт на Софийската филхармония под нейния патронаж.
Диригентът Йордан Камджалов неведнъж е казвал, че това е проектът на неговия живот и днес той и неговите музиканти се раздадоха. Публиката можа да усети дълбочината и красотата на музиката, да вникне в нейната сила и честност и да се понесе в бъдещето. Енергията и позитивизмът, които излъчваха музикантите и хористите и магическото въздействие на самия диригент, който сякаш преживяваше всеки звук, докоснаха публиката и тя усети огромната всеотдайност и любов, които бликаха от музиката", написа изданието на българите в Австрия bulgaren.org.
На 8.11.2018,  отново в зала България, ще може да чуем Genesis orchestra с програма от Лист, Шостакович и Казанджиев.

Снимки Надежда Антаршуди и личен архив на Биляна Петринска

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...