петък, 21 септември 2018 г.


Djane Monique събра Стойчо Керев и Снежана Макавеева в музикалния проект „Самодива”


Древна самодивска легенда оживява в модерен вариант, композиран от създателката на проекта „Кавър”, Djane Monique. Самодива” е първата част от поредицата „Легендите на България”, която ще включва 13 предания от различни части на страната.

Вредом из България, там където блика бистра, студена и вкусна изворна вода, скрита сред зелениката на Странджа, из буковите гори на Родопа, сред високите борове на Рила, Пирин и Витоша, в най-дълбоките пазви на Стара планина и Средна гора, са обиталищата на самодивите-самовили. Нощем, при чистите неначнати езера дохождат прекрасните моми. Там на високите руди рудини, под покрива на витните ели те се къпят и играят буйни хора. Други път бързят сурите елени, техните хвърковати коне, и мятат стрелите си по планинските виролища. Дали е бяла за любов, или е черна за несгоди - никой не знае каква е самодивската стрела. В това древно, магично предание, Djane Monique вижда прераждането на самодивата и поверява превъплъщението в клипа „Самодива” на познатата от сериала „Под прикритие” актриса, Снежана Макавеева. Актрисата истински се вживява в ролята на самодива и дори скача в морето от 20 метрова скала. 

Djane Monique поставя Стойчо Керев в ролята на разказвача, който изкусно съчетава модерното звучене на родния фолклор с напевите на красивите  български гласове. Клипът показва пътуванията и превъплъщенията на самодивите-самовили, облечени с бели си ризи, тънки като сенки, през които прозира снагата им, опасани през пояса със „зуница“- коланчето с цветовете на дъгата, с дългите си руси коси, които се веят далеч след тях като ходят или като летят, с венеца на глава, изплетен от самодивското цвете росен. Случва се понякога самодива-самовила да се появи на самотен пътник –ту като гиздава невеста, ту като прегърбена стара баба, като бяла гъска или като черен гарван. И още по-страшно – като мечка-стръвница или като кротка черноока сърница. Това е и причината видеото към „Самодива” да ни пренесе в покоите на елени и сърни в кадри заснети край село Старосел.

За да осъществи мечтата си да припомня омаята на народната музика, преданията, легендите и магичното, което все още витае в Родопите, Djane Monique посвещава лятото си на пътувания и срещи с мъдрите пазители на древното познание в с. Долен и местността Бастет в Странджа. Натрупаната енергия се материализира в неочкваната среща със Стойчо Керев, също изкушен от мистиката. Създателят на поредицата „Новото познание” се влюбва в проекта и се съгласява да запише речетатива в „Самодива”.

Djane Monique се свързва с доц. Таня Казанджиева, за да бъде „Самодива” истински автентична. По препоръка на експерта, Monique използва материали от народна песен, част  от фолклора на тракийските бежанци, 1 стих. От Димитър Маринов се позовава на 2-и стих от „Народна вяра и религиозни народни вярвания”, 1914, а самата легенда е от „Самодивска невеста” на Емануил Попдимитров, част от  стихосбирката „Самодиви”, 3-и стих.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...