понеделник, 10 септември 2018 г.

Филмът "Светителят хирург" - номер едно на международен кинофест


Българският филм "Светителят хирург" с автор Ангел Бончев, спечели голямата награда "Гран при" на Международния кино и телвизионен фестивал "Славянска приказка". Филмът, посветен на свети Лука Кримски се конкурираше с още 120 ленти от целия свят- България, Русия, САЩ, Китай, Корея, Палестина, Украйна, Белгия, Македония и Сърбия. Церемонията се проведе в Руския културно-информационен център в София, като всяка награда беше редувана с изпълнение на различни танцови и музикални групи от България, Монголия и Украйна.
"Това високо отличие не е за мен, а за свети Лука Кримски, защото неговият живот, пресъздаден от мен във филма "Светителят хирург", докосна всички, не само дълбоко религиозните българи.", каза авторът на филма, журналистът Ангел Бончев.
Тази година Форумът е посветен  на 140-годишнината от освобождението на страната ни от турско робство. Председател на Международното жури т.г. ще бъде  кинорежисьорът – продуцент от Китай Ю Сяоган, председател на най-голямата азиатска  всекитайска Академия за производство на киносериали. Огромно разнообразие от жанрове имаше тази година на фестивала, но единствения православен филм беше "Светителят хирург".
"Това е един велик труд на режисьора Ангел Бончев. Много ценим неговия труд за свети Лука Кримски. Нека повече подобни филми да се правят, които да поощряват ценностите", заяви за ЕПИЦЕНТЪР директорът на фестивал "Славянска приказка" Елена Табанова-Димитрова.
"Светителят хирург" бе създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а премиерата му бе на 11 февруари 2017г. в Пловдив.
За онези, които не са го гледали, могат да получат повече информация на сайта на автора на филма   www.angelbonchev.com

Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...