понеделник, 10 септември 2018 г.


С 50-метров гейзер бликнала водата в Овча Купел


През септември, но 18-ти и в 1858 г., чудовищно земетресение разтърсило София и разрушило много сгради и минарета на джамии. С тътен на 1000 топовни изстрела, както пише Сава Филаретов в „Цариградски вестник“ и мощност да задвижи „три воденични камъка“, бликнала минералната вода край село Сапольово, където по управлението на Стамболийски издигат прекрасна баня. Но 30 години по-рано хората идвали да се топят в калта и водата на Овча Купел и то в четвъртък – денят, когато бликнал изворът и водата била най-лечебна.
И сега в четвъртък, пак през септември, на празника на район Овча купел журналистката Антоанета Титянова представи творбата „София – от 7 извора вода“, издадена от „Яна турс“ по проект на Дирекция „Култура“ на Столична община.  След като районният кмет Христина Семерджиева откри празненството на сцената с певците наскачаха десетки деца, които направиха честването още по-вълнуващо и всенародно. Много аплодисменти овации Радо Шоу и пленителната Мартина Иванова, но кулминацията бе шоуто на емблематичната група „Трамвай №5“, които взривиха публиката особено хитовете си „Тя“ и „Усмивката“.
Предстои последното представяне на термален извор Панчарво на българо-английската книгата „София: От 7 извора вода“ след София-център, Княжево, Равно поле, Банкя, Горна Баня и Овча Купел. Въпреки че по състав минералната вода на Овча Купел и Панчарево си приличат, то последната е много по-гореща. Проектът „София – от 7 извора вода“, финансиран от Столична община, по любопитен начин разказва за историята на Древна Сердика и на най-прочутите минерални извори на столицата, пречупени  през термалното богатство на столицата. Описани са и най-важните природни, културни и туристически забележителности в седемте региона на града.
 




Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...