петък, 6 юли 2018 г.


В Покана за пътуване тази неделя от 18 до 19 часа по програма Христо Ботев на БНР
  
Николай Младжов за тайните на бизнеса с Япония, Ирина Белчева се пребори за корона в Рига, Милена Кънева за хляба на Матера





Препрочитайки Исабел Алиенде попаднах на една фраза, която ще споделя с вас: „Искам да изживея един епичен живот. Такъв, който да изпиша с големи прилагателни, да задраскам скучните абзаци и да подчертая правописните си грешки!”. Точно към това се стремим и ние от „Покана за пътуване”.

Какво е първото, което ви хрумва, когато някой спомене Япония  - кимоно, суши, сакура, самурай, сепуко, гейша… После идва ред на анекдотите за японския начин на мислене. А що за ритуал е да правиш бизнес със Страната на изгряващото слънце ще чуете от Николай Младжов, представител на голям концерн и колекционер на произведения на изкуството.   От него ще научите защо един тост е по-важен за бизнеса от всички преговори, какво е да попаднеш в тамошен завод и по какви причини, когато си в Япония по работа не е прието да удължиш престоя си за удоволствие.


Играта на асоциации продължава! След като обогатихме представата ви Япония,  за какво се сещате щом чуете България? За рози, кисело мляко и красиви жени! Ще наблегнем на поредното потвърждение за последното. Ирина Белчева се завърна от Латвия с короната на третата в конкурса за омъжени жени Missis Top of the world. Дамата има сериозна професия – тя е инженер-енергетик и когато ходи на проверки от Министерството на енергетиката често гази в кал с гумени ботуши и каска. Между другото, точно в такова одеяние била, когато й се обадили, че е сред финалистките на Мисис България. Да участва в нашата надпревара я мотивирал мъжът й със случайно подхвърлена реплика. Когато след раждането на второто им дете влязла във форма като свалила 60 килограма той заявил „Е, сега остава и Мисис България да станеш”. Станала! А в Покана за пътуване разказва що за преживяване е конкурс за красота в Рига.


Покрай работата на баща си, който е дипломат, Ирина Белчева е израснала в различни държави, а във вените й тече коктейл от българска, руска и  благородническа австро-унгарска кръв. Сигурно и това е повлияло на решението на Мак Малик, организатор на конкурса „Мис и Мисис Глобал интернешънъл да покани в журито  нашето момиче, което ще лети за Йоханесбург през септември. 

Когато през 1995 година гостувах на Джована Савойска, Йоанна Българска във вила „Янтра” в португалското градче Ещорил бившата царица ми показа лехата със здравец под прозореца си и с гордост сподели със сочния си  софийски говор „Непрекъснато поръчвам да ми носят коренчето от дома”. За нея, италианката, България беше останала дом. Точно за царица Йоанна и нейната сватба разказва Теодор Борисов в редовната ни рубрика.

За Матера повечето българи чуха за пръв път, когато заедно с Пловдив италианския град бе обявен за Европейска столица на културата през 2019 година. И наистина каменното селище не е популярно като туристическа посока колкото Рим, Венеция или Флоренция. Напразно! Все пак нашенски крак, при това не кой да е, е стъпвал по древните калдъръми.  Матера е естествен декор за филма на Мел Гибсън „Страстите Христови” с участието на Христо Шопов като Пилат Понтийски и Христо Живков в ролята на Свети Йоан. Милена Кънева, известен режисьор и продуцент, в момента обитава вкопана в скалите къща там.





Милена Кънева е режисьор със световно име. От края на 80-те години на ХХ век работи като журналист за  агенция WTN, National Geographic, RAI, CNN. Срещала се е с Далай лама. Интервюирала е и друг Нобелов лауреат за мир -  легендарната бирманска опозиционерка Анг Сан Су Чи, докато е под домашен арест, както и най-известни имена от световното кино като постоянно акредитирана на фестивалите в Кан и Венеция от 1992 г. насам. Милена нашумя с документалния си филм Total denial (Тотал-но отричане),  награден лично от Вацлав Хавел и  отличаван на редица кино форуми).
-        Неотдавна български майстор бе обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО. Старозагорецът Богдан Богданов замесва хляб по древни рецепти с жива мая и изворна вода. Той казва, че печивото има собствен звук – песента на хляба се чува, когато се разчупва коричката.
-        За жалост, българските потомци на месещите и наричащи баби не са били толкова чевръсти колкото италианците от Матера, които са превърнали тамошния хляб в световноизвестен ритуал. За постановка, посветена на него разказва Милена Кънева.

Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...