петък, 6 юли 2018 г.



 Учени от цялата страна отбелязаха 150-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа



Учени, изследователи и журналисти от цяла България взеха участие в националната научна конференция по повод 150-годишнината от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Конференцията е организирана от Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Фондация „Българска памет“.
Националната конференцията за отбелязване на годишнината бе открита с приветствия на декана на Историческия факултет доц. д-р Тодор Попнеделев, председателят на Фондация „Българска памет“ д-р Милен Врабевски и професорите Пламен Митев и Пламен Павлов, ръководители на научния форум.
 „За мен бе удоволствие да подкрепя тази конференция. Чувствам се духовно свързан с нейната тема, защото тези хора са били близки на моите прадеди. Участвали са заедно в революционното движение в изключително тежки времена, което ги прави един невероятен пример за новото поколение. Той показва че в много по-трудни условия е имало хора, които са изнасяли на раменете си Националната кауза и са издигали обществото във висините. Щастастлив съм, че това е едно от поредните събития, които организираме съвместно с Историческия факултет на Софийския университет и една неразделна част от програмата на Фондация „Българска памет“ за връщане към историята с цел да се разбере принципа, че дърво без корен не дава плодове.“
Участие в научния форум взеха изследователи от Софийския университет, Великотърновския университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Института за исторически изследвания, Пловдивския университет, Националния военен университет, регионалния исторически музей във Велико Търново, както и историци, журналисти и краеведи от цялата страна.
В рамките на 13 доклада на тема „150 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ учените засегнаха теми, свързани както с известните сведения за четата, формирана през 1868 година в опит за вдигане на общонародно въстание, така и със спорните и нерешени въпроси около историческитесъбития от това време.

Изследователите споделиха интересни факти около възникването на идеята за въстание през 1868 г., какви са били оръжията и тактиката на четата, както и какъв е бил физическия портрет на Хаджи Димитър по последни данни от анализ на експерти.

За Фондация „Българска памет“
Фондация „Българска памет“ е учредена през 2007 г. от д-р Милен Врабевски. Тя се занимава с разработването на креативни европейски проекти, както и с инициативи за съхраняване на българскотокултурно наследство, историческа памет и национално самочувствие. Приоритетите на фондацията се реализират в четири основни направления: Утвърждаване на националното чувство у най-младите, чрезинициативи за опазване на културно-историческото наследство; Инициативи за борба с демографската криза в България; Образователни инициативи за интеграция и социализация на българските общности от историческата диаспора; Инициативи за изграждане на икономика на знанието и реализация на младите хора в България. Фондацията подкрепя национално отговорни инициативи в духа на демократичните ценности на Обединена Европа – плурализъм, толерантност, автономност и съгласие.      

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...