неделя, 10 юни 2018 г.


Зонта клуб „София” събра 36 000 лева за музикални таланти


Патронът на Бала на жълтата роза - Илияна Йотова напазарува копринени шалове от благотворителния базар  
Снимки Андрей Тилков
Вицепрезидентът Илияна Йотова бе патрон на 23-ия Бал на жълтата роза, на който десетки членове на Зонта клуб „София”, техните семейства и приятели събраха 36 000 лева за млади таланти от музикалните училища в Котел и Широка лъка.

Щедрите и сърцати дами подобриха рекорда си от миналата година, когато предоставиха 24 000 лева за стипендии на даровити младежи в областта на танцовото изкуство.
Певиците от двете училища за фолклор развълнуваха присъстващите с акапелните изпълнения на народни песни. 

Зонта клуб-София е част от международната организация Зонта интернешънъл, която догодина ще чества своята 100-годишнина. В нея членуват изявени дами с лидерски от различни професии. Дейността на над 1200 клуба в 67 страни обхваща повече от 33 хил. членки и е насочена към подобряване на живота на жените по света.

Президентът на Зонта клуб „София” Бистра Илиева подчерта, че продължават да работят по проекти в подкрепа на представителките на слабия пол и за защитата на техните права, както и за подпомагане на хора в неравностойно положение. Потвърждение на това бе и традиционният базар с ръчно правени бижута, картички, тефтери, шалове от рисувана коприна и картини, на който почетната гостенка Илияна Йотова обърна специално внимание и не пожали средства в благотворителното си пазаруване. Мнозина последваха нейния пример и продаващите на базара реализираха свои произведения за 2000 лева.
Вицепрезидентът много се заинтригува от инициативата на Зонта клуб за предоставяне на възможност на дамите, които работят у дома, за да се грижат за болните си деца, да представят продукцията си. Предстоят срещи между вицепрезидента и представители на организацията за съвместна работа.  
Всички присъстващи подкрепиха достойно томболата, тайния и явния търг за предмети и произведения на изкуството, предоставени от дарители. Контрабасът та доц. д-р Цветомир Лазаров от „Софийски солисти” бе закупен за 2000 лева от адвокат Биляна Тончева, за да бъде използван от музикалните таланти в училищата за народна музика от Котел и Широка лъка. 
Акордеонистът Белчо Христов се раздели с любимия си инструмент от прочутата марка „Велтмайстер” в името на младите музиканти. Яна Янева-Генчева, директор на Ериа нула пет в Зонта клуб спечели търга за акордеона като наддаде до 5000 лева. Той също ще помогне за усъвършенстването на даровитите деца.
Богдан Томов се раздаде докрай като водещ на вечерта и на търговете.

Астроложката Светлана Тилкова-Алена и съпругът й Андрей бяха след най-дейните на дансинга на песните на Кристина Димитрова. Христо Куртев и придружителката му Мария Конакчиева показаха вещина в класическите бални танци, Великият приор на тамплиерите Румен Ралчев и съпругата му, режисьорката и директор на фестивала „Златната липа” Магдалена Ралчева, преподавателката в музикалната академия проф. Емилия Коларова и половинката й Митко Гидишки  също бяха сред многобройните лични гости.





Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...