понеделник, 19 март 2018 г.


Любимка на Кими Райконен 
в галерия Нирвана 


 „Ако галерия Нирвана имаше вкус, той щеше да е на вкусен италиански сладолед”, убедена е младата художничка Моника Тошева, която през април ще озари със свои творби арт пространството на прочулата се с ексклузивни изложби галерия. Двадесет и девет годишната красавица, която ще покаже пейзажи от Тоскана в галерията на Ники Младжов, скоро ще защитава докторска дисертация в Националната художествена академия. Тя работи като арт мениджър и преподавател, пише разкази и поезия и посвещава част от времето си на благотворителни изяви. Моника стана любимка на медиите покрай срещата й с Кими Райконен, който има в дома си портрет, нарисуван от красивата българка, завършила живопис в НХА при проф. Божидар Бояджиев. Моника твори на спортни теми, тъй като баща й е бивш футболист на Левски, а тя от малка е почитателка на Формула 1. 
Като студентка рисува Кими Райконен в образа на съвременен Икар, целият в пламъци на нощната писта на Сингапур. Картината, рисувана половин година, днес е в дома на пилота от Формула 1. Талантливата художничка се опитва да му я подари на състезание в Турция, но той спира участията си за известно време. Моника търпеливо чака до 2010 г., когато у нас се провежда световният рали шампионат с участието на Кими. След много срещи с екипа на прочутия пилот, тя успява да му предаде платното, което предизвиква фурор. „В този момент разбрах, че всяка мечта може да бъде постигната и че няма недостижими хора”, споделя Моника. Тя посвещава разказ на срещата си с Кими и рисува 15 картини по темата, с които защитава дипломната си работа. 


Дебютната изложба на Моника е на тема фитнес - платната, които изобразяват изваяни тела, привличат интереса към талантливата художничка. Следва провокативната изложба „Target” в НДК - мишени, претворени в платна, са прострелвани от красавицата, която успява да стреля толкова прецизно, че уцелва десетката всеки път. По време на изложбата, рецензирана от акад. Светлин Русев, се прожектира филм за прострелването на платната, създаден от Пламен Мирянов. Видеото по-късно е откраднато в НДК. 


Моника, която има кураторски проекти с млади автори, изпраща свое платно и творби на учениците си на благотворителна изложба в Женева, където за ден те са откупени за 5000 евро. Картина на Моника била сред официалните подаръци за Ричард Брансън по време на гостуването му у нас. „Нарисувах частния му остров Некер и тъй като бях в екипа на организаторите на гостуването на Брансън у нас, му я подарих лично”, щастлива е Моника. Картината отлетяла към Некер, който по-късно бил разрушен от урагана Ирма. Творба на младия талант участва и в експозиция в Парламента с цел събиране на средства за реставриране на стенописите в храм-паметника „Александър Невски”. Моника е отказала предложения за асистент-преподавателско място в Турция и в галерия в Испания. „Ако всички млади хора избягат от България, кой ще остане?”, е аргументът на патриотично настроената красавица.

Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...