неделя, 18 март 2018 г.



Мерлин Арно обсипа с пера и музика зала "България"
На 17 март музиката, модата и живописта си поделиха пространството на сцената на зала „България“, където бе представен иновативният музикален пърформанс „Еволюция“. Вниманието на публиката бе завладяно от музиката на Кварто Квартет, екстравагантните тоалети на носителката на „Златна игла 2017 в категория „Модна иновация“ Мерлин Арно, огромното арт пано на художника авангардист Иван Яхнаджиев и пленителните балерини на Vaya Dance Studio.

За проекта дизайнерката Мерлин Арно споделя:
„Хрумването се роди след участието ми в събитие в зала „България“ преди две години, на изява на
Кварто Квартет, където бях бодиарт модел на Иван Яхнаджиев.

Тогава хората приеха много добре идеята за едно по-различно музикално представяне и реших да създам иновативен музикален проект, който да включва уникалните дрехи, които правя. В музикално отношение темата разви Иван Пенчев, който даде и името на проекта „Еволюция“, защото музикално преминаваме през вековете, като стигаме до съвремието.
В забързания свят, в който живеем, е хубаво да отделяме повече време да се разхождаме из природата, да се любуваме на красотата на различните видове животни и растения. С ревютата си се опитвам да донеса именно тази красота на хората – да обърнем поглед към заобикалящия ни свят. Ще се радвам да съм вдъхновение за младите момичета, и чрез дизайнерските си облекла бих искала да ги мотивирам да бъдат различни и да се гордеят от факта, че за да облекат тези великолепни дрехи, не е пострадало нито едно живо същество. Горда съм, че спомагам за създаването на хранилки и поилки за диви животни.



Дрехите, които сътворявам карат моделите, които ги носят да почустват усещането какво е да си птица, да се чувстват волни и недостижими, и по този начин да се изгради самосъзнание за опазване на природата около нас, и в публиката, която ги наблюдава. Мисля, че когато изкуството се обедини за защита на животните, всички ние заедно предаваме еко послание към света – да бъдем толерантни към всяко живо същество, като ценим красотата му и правото му на свобода.“

Перата, които използва за направата на впечатляващите си тоалети са от черен и сив щраус, черна американска пуйка и син паун. Основното е, че при създаването на тези развихрящи въображението облекла няма пострадала нито една птица. Перата са събирани в линеещия период на птиците. Моделите измисля сама, като ползва шивачи за направата им. От самата идея до реализирането ѝ е непрестанно до тях. При обработката перата се перат, гладят и дезинфекцират.

Музикалната атмосфера в залата изпълни пространството с премиерата на прочутата „Токата и фуга“ на Бах, за първи път в Кварто версия за струнен квартет, огнената музика на Бокерини, позната ни от филма „Господар и командир“ и прочутият му китарен квинтет Фанданго, музиката от танца на Кармен от Бизе и завършвайки с китарно-испанска тема с Астурия на Албениц, отново в специален Кварто аранжимент, прехвърляйки ни с един „полет“ до Виена с Моцарт.

През цялото време на сцената Иван Яхнаджиев създаваше забележителна арт инсталация от бои и пера. Ексцентричната творба на виртуоза с четка е с внушителните размери два на два метра и освен с пълна гама бои, е инкрустирана с над 900 пера, в най-пъстроцветни палитри. Върху нейното създаване е работено два месеца, като впечатляващото ѝ довършване художникът авангардист направи пред очите на публиката.

След като композирах в една абстрактна позиция перата, се сетих, че трябва да добавя и копчета, защото става дума за дрехи. Добавих пера, копчета и бои, и се получи една чудесна комбинация, с която изненадах публиката, и дори самите организатори.“ – сподели Яхнаджиев.

Балерините от Vaya Dance Studio бяха облечени в дизайнерските рокли на Мерлин Арно, а техният специален артистичен грим бе подготвен от Марина Младенова – носителка на „Златна игла“ 2018 за „Най-добър моден гримьор“. За ослепителните им прически се погрижи Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“.

Сред многото гости на събитието бе посланикът на Аржентина Алфредо Алберто Мануел Труеба,  представители от посолствата на Корея, и Италия, от Министерството на вътрешните работи,  олимпийската и световна шампионка по гребане Здравка Йорданова, наградена с Орден „Стара планина“ I степен, председателят на Софийска търговско-промишлена камара Георги Чернев, актрисата Нели Топалова, пиар експертът Соня Момчилова, журналистката и писател Магдалена Гигова, литературният критик и инициатор на Националният литературен маратон „Яна Язова – енигма, фатализъм, реалност“ Юлий Йорданов, доц. Александър Христов от „Paragraph 42“, литературният критик и създател на Sofia Ars Net – Анжела Димчева, поетесата и член на управителния съвет на Съюза на свободните писатели в България - Ирина Александрова.
На спектакъла ръкопляскаха също така дамата с голямо сърце и основател на наградите „Респект“ – Нина Норд, драматургът и експерт в Европейска програма за изкуство и култура – Мери Молевски, комуникаторът Биляна Димитрова, д-р Вяра Ганчева, писателят Любомир Милчев – Денди, чието ново произведение „Пурпурна книга на изчервяванията“, скоро ще излезе на бял свят с подкрепата на бизнесдамата и дизайнер Мерлин Арно и дреги.

От екипа на проект „Еволюция“:

Изказваме сърдечни благодарности на нашите партньори Марина Младенова – носителка на „Златна игла“ 2018 за „Най-добър моден гримьор“ и Надежда Радева от салон за красота „Бюти клуб“, които придадоха артистичната и пленителна визия на очарователните балерини от Vaya  Dance  Studio.
Благодарим на проф. Любомир Стойков и екипа на „От игла до конец“ за подкрепата, която ни оказаха. Благодарим на всички медии, които ни подкрепиха и всички прекрасни хора, които бяха до нас. Благодарим на всички гости, които ни уважиха с присъствието си.
За всички нас този проект бе едно голямо предизвикателство, но благодарение на всички вас, ние заедно направихме още една крачка в артистичната Еволюция!“






Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...