неделя, 18 февруари 2018 г.

Ракета на Григор Димитров – продадена на търг на Виенския бал за 6000 лева




Повече от 20 000 лева за благотворителност събраха в хотел „Балкан”

В чашите с шампанско за добре дошли имаше истинска перла. Дамите получиха от Виенската община подарък – копие на колие с перла и рубин от бижутата на императрица Мария Терезия
И 18-ото издание на Виенския бал на София, което отшумя рано сутринта в неделя, бе посветено на благотворителна кауза – подкрепа на детски центрове от семеен тип, за които ще бъдат закупени уреди за рехабилитация и за спорт.
В зала „Роял” на хотел „Балкан” цяла нощ валсира цветът на висшето общество у нас. Програмата на събитието бе поверена на проф. д.и. Румен Нейков.  Диригент на Балния оркестър бе маестро Юли Дамянов. Звездите на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Мариана Арсенова, Пеньо Пирозов, прекрасния дует Екатерина Тупарова и Александър Мутафчийски представиха откъси от класически оперети.  
При тържествените речи, предшествани от изпълнение на химна на обединена Европа „Ода на радостта”,  патронът от австрийска страна – посланик Роналд Хаузер показа значително подобряване на българския си език като не само поздрави просъстващите, ами произнесе няколко изречения. После премина на английски, но основната част от изказването му бе на немски. Той не пропусна да спомене, че в момента България председателства Европейския съюз, а   ще предаде щафетата на Австрия и това придава допълнителна динамика на досегашните прекрасни двустранни отношения между двете страни.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, патрон на бала от българска страна, подчерта отличните отношения между софийската и виенската община и ползотворните разговори със специално пристигналия изпълнителен съветник на направление „Образование и интеграция на младите хора”  Юрген Чернохорски. Тя изрично благодари на трикратната носителка на „Златна игла” София Борисова за прекрасната си масленозелена рокля с дантелени апликации.
И двамата патрони благодариха за отличната организация на Виенския клуб и лично на председателя му Мария Нейкова.
За чест на присъстващите, всички бяха спазили 200-годишния дрескод на Виенските балове – смокинги или тъмни костюми за мъжете  и дълги рокли за дамите.
Принос за усещането за автентична атмосфера отново имаше майстор-готвачът от Виена Готфрид Ганстерер. В  подготвеното от него меню имаше предястие от пушени патешки гърди с желирани зеленчуци. Основното ястие бе от дивеч, а десертът бе истинска виенска класика – топфенщрудел с ванилов сос.



Традицията балът да бъде открит от дебютанти от елитни столични училища бе спазена. Момчетата и момичетата в продължение на месеци се бяха упражнявали да спазват стъпките и да изглеждат естествено в тоалетите на „Принцеса” и „Агресия”. След което дансингът бе превзет от красивите момичета на балет „Вая”. Те вдигнаха градусите на танцовия мерак и бяха последвани от ентусиазирано валсиращи гости.
Секретарят на Виенския клуб Светлана Тилкова-Алена  подчерта, че благотворителна томбола на бала има открай време, но за първи път през 2018 се проведе търг. На него бяха предложени "Композиция", картина на художника Деян Вълков;  икона на Божията Майка и младенеца част от личната колекция на Западно и Средноевропейски митрополит Антонийсребърна фруктиера от края на 19-и век - предоставена от бижутерска къща SSG; "Антични мотиви" - картина на художника Георги Маринов, предоставена от галерия "България";
икона на "Св. Серафим чудотворец" - сребърен обков с аметист предоставена от бижутерска къща - SSG  (продадена за 3000 лева).
Изненадата на търга бе пристигналата в последния момент ракета на Григор Димитров, която бе продадена за 6000 лева на Гергана и Прамен Ташкови, солственици на Марс Армор.
За дамите на бала  имаше подаръци от община Виена – копие от колие на императрица Мария Терезия с перла и рубин и от община София – копринена носна кърпичка с български мотиви.
Томболата зарадва спечелилите с:  ваучери за уикенди в различни хотели у нас и в Белград, перлено бижу от Велмар, талон за обувки от Хьогл, копринени аксесоари от  FREYWILLE София,  натурална козметика на Beauty Bakery,  бижута от Сваровски,  дамска и мъжка козметика от Нивеа.
Събраните средства от търга са 15500 лева, а от томболата – 7780 лева, което значително превъзхожда сумата, събрана  на миналия Виенски бал.
Цялата благотворителна сума ще бъде обявена в края на месец април. Със събраните пари и тази година ще бъдат купени уреди и апаратура за спорт и рехабилитация за детските центрове.


Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...