вторник, 23 януари 2018 г.

Доминикана – колониален дух, карибски шик и възпламеняващо меренге


Колониалният град в столицата Санто Доминго е вписана в съкровищницата на ЮНЕСКО, в курортите отдъхват  Доналд Тръмп, Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас


Първата асоциация с Доминиканската република са безкрайните плажове удивителни с блясъка на белоснежния пясък, ласкавото море и рошавите палми.  Но тя е и родина на доста добри пури и на възпламеняващото меренге. Дамите пък отлично знаят що е то лоримар - подобен на тюркоаз камък, който се среща единствено там и е кръстен на двете най-любими неща на откривателя си - морето и дъщеря му Лора.



Любителите на историята и архитектурата също няма да останат разочаровани. Чаровната смесица на колониален, карибски и европейски стил неизменно предизвиква възхищение, заедно с националните паркове с умопомрачителни природни красоти. Освен това Доминикана предлага цяла палитра занимания на почитателите на активния отдих. Страната живее в ритъма на бачатата и салсата и приканва да събудите сетивата си в жизнерадостната й атмосфера, където всеки ден е празник.
Когато попиташ американеца как е, той отвръща с 24-каратова усмивка "Окей", независимо какво му е на душата. На същия въпрос българинът излива поток от оплаквания, дори в момента да е в отлично състояние на духа и тялото, а жителят на Доминиканската република усмихнато  отронва tranquilo - спокоен, тих. Тъкмо спокойствието и ведрото настроение са най-ценното в духа на Карибите.
  
Историческият център на столицата на Доминиканската република - Санто Доминго е вписан в съкровищницата на ЮНЕСКО. Напълно заслужено! Местната архитектура  е разкошна, а и през 1496 година градът е основан не от кой да е, ами от по-малкия брат на Христофор Колумб, Бартоломео. 
Днес часовниковата кула Росарио, църквата Санта Мария ла Менор, дворецът Каса дел Алмиранте, замъкът Алкасар и други ярки образци на ренесанса, готическия, арабския и романския стил, напомнят за миналото му величие.
Тук е запазен отлично дворецът на Христофор Колумб и доминиканците се кълнат, че съхраняват мощите му. Но тъй като същите претенции имат кубинците и самите испанци, май трябва да ги оставим да се разберат с ДНК-анализ. Мореплавателят все още има наследници в Испания.


Санто Доминго е най-старият колониален град на европейците в Америка и едно от най-гъсто населените места  на Антилските острови . През 16-и век е столица на испанските колонии в Новия свят.

По тази причина там могат да се видят безброй забележителности от различни епохи, към повечето от които задължително се добавя превъзходната степен „най”.  Основните исторически  места са съсредоточени в района на Колониалния град. Някои сгради от 15 и 16 век са издигнати по времето когато Колумб е бил още жив и доказано са първите европейски постройки тук. Най-древните са на най-старата калдъръмена улица в тази част на „Америките” – Кале Лас Дамас (от 1502 година).  Наблизо са дворецът на Колумб  Aлкaсap дe Koлoн с 22 зали и пищна градина, построен от сина на мореплавателя през 1510 година. Палатът стара първата официална резиденция на представителя на испанската корона в Новия свят.  
Крепостта Oсaмa  (от 1508 година) с кулата Торе дел Оменахе е защитавала града от набезите на пиратите. Църквата Санта Мария ла Менор пък е най-старият храм в Америка, издигнат в началото на 16 век. Руините на най-древния манастир Сан Франциско (началото на 16 век) и превърнатият в музей дворец  Касас Реалес, където в края на 15 век е заседавал кралския съд, с всеки свой камък разказват историята на Доминиканската република.
Към значимите здания в Санто Доминго принадлежи и най-старият университет в региона, основан  през 1538 година и първата на континента болница - Сан Николас от началото на 16 век.
Любителите на историята ще се почувстват на място в района Пласа де ла култура, където се намират най-известните музеи на града, националният театър и националната библиотека. Там е и най-големият за страните в Карибския басейн Музей на съвременното изкуство. В него са изложени произведения на художници не само от Доминиканската република, ами и от Ямайка, Бахамските острови и Пуерто Рико. Музеят на доминиканския народ с колекцията си от местни находки разказва историята на коренните жители, индианците таино.
Всяка вечер от четвъртък до неделя в Колониалния град  по калдъръмените улички  човек може да се разходи с конска карета или да послуша изпълненията на музикантите.

В източната част на Санто Доминго, в парка Мирадор дел Есте, на висок хълм се извисява главният символ на града - Фарът на Колумб.
Огромният монумент във вид на кръст е открит през 1992 година в чест на 500-годишнината от откриването на острова, на който е разположена Доминиканската република. Кръстът е дълъг 206 метра и висок 70 метра. В него се намира мавзолеят, където съхраняват останките на Христофор Колумб и музеят, разказващ за историята на откриването на Америка.  Когато настъпи мрак, на върха на монумента се разгарят хиляди огньове, които образуват  светещ кръст.
Недалеч са националният парк Лос Трес Охос и Аквариумът. Първоначално резерватът е замислен за охрана на трите известни пещери. Всъщност, всички мислели, че е само една, докато земетресение не разрушило няколко подземни прегради. Между пещерите са прокопани пътеки с каменни стъпала, които свързват отделните части.
На дъното на всяка пещера се намира езеро, но с различен цвят, заради разнообразния състав на водата.  Туристите могат да си наемат лодки за отмора  след пешеходните обиколки.
В Аквариума пък се наблюдават всякакви морски обитатели, вкл. и най-едрите представители на морските крави – ламантините тамаури.
Националната ботаническа градина в Санто Доминго  (естествено, най-голямата в страната) е събрала всички растения от Карибите.



Но стига забележителности! Време е за шопинг. А столицата на Доминикана бъка от търговски центрове. Любимо място за пазаруване е крайбрежната улица Малекон.  Тя, обаче, не се слави само с магазините си. Там има толкова много клубове и барове, че понякога я величаят като „най-голямата дискотека в света”.

Ако Санто Доминго е идеалното място за попиване на култура, то курортите са царството на безгрижния плаж. Най-популярен сред семействата с деца е Пунта Кана с поддържаните си пясъчни ивици, нанизите от петзвездни хотели, превъзходните ресторанти за морска храна и близостта до три национални парка с тропическа растителност и екзотични обитатели.
Зад името Пуерто Плата се крият 120 км живописни плажове на курортите Кабарете, Соуса и Плайа Дорада. Първият е рай на уиндсърфинга, заради високите вълни. Младежите го предпочитат  поради възможността да срещнат новата си половинка или да създадат приятелства, а и приключенията там си ги бива. Истинските търсачи на запознанства, обаче отиват в Соуса - малко градче с оживена пясъчна ивица, изобилстваща от клубове и барове, които привличат ценителите на силните алкохолни усещания.  А Плайя Дорада е царството на хотелите all inclusive и по-изисканите удоволствия за състоятелни люде - голф-игрища, казина,  отлични магазини и ресторанти.
Бока Чика е уютна лагуна, защитена от външния свят с коралов риф. Тук чудесно съчетават простото плажно излежаване с всякакви активности - гмуркане или тенис, уиндсърфинг и езда, водни ски и ветроходство.
В Хуан Долио най-често отсядат курортистите, които имат намерение да отскачат до столицата Санто Доминго, тя е едва на 50 км.
Байяибе се слави с чисти плажове, спокойно море и пъстър подводен свят.  Самана се гордее с уединени местенца, обкръжени от недокосната от човешка ръка природа. Във водите наоколо палуват делфини и дори  се мяркат гърбати китове, чието тегло стига до 48 тона. 
Липсата на каквито и да са исторически забележителности в градчето Ла Романа се компенсира от максимално ориентирана към удобствата на туристите обстановка.
А Кап Кана е млад курорт, но вече има репутацията на елитен, самият Доналд Тръмп е отсядал там.
В Каса де Кампо пък играят голф Катрин Зита-Джоунс и Майкъл Дъглас, както и бейзболната легенда с доминикански произход  Сами Соуса.



Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...