вторник, 3 октомври 2017 г.

Сто българчета в Брюксел води фондация „Българска памет” 

Сто българчета ще сбъднат мечтата си да видят Брюксел и да прочетат на чист български език надписа „Европейски парламент” благодарение на фондация „Българска памет” на 16 октомври. 

Младежите, които са избрани с конкурс по време на традиционния есенен семинар във Варна, организиран за 11 година по инициатива на председателя на фондация „Българска памет” д-р Милен Врабевски, са предимно от българската общност в Албания, има деца от Западните Родопи, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Румъния. 

За 11 години в рамките на проекта „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност” над 5000 деца от историческата ни диаспора в различни държави са се запознали отблизо с българската култура, миналото и настоящето на България, с възможностите за образование и професионално развитие, достъпни благодарение на членството ни в ЕС и са се убедили, че могат да се гордеят с това, че са българи. 

Тази година мотото на есенния семинар във Варна бе „Поколение Европа – новата вълна млади предприемачи”, на който гост лектори бяха Моника Панайотова - зам.-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС, Огнян Златев - председател на Представителството на Европейската комисия в България, д-р Клаус Физингер, регионален директор за Югоизточна Европа на Фондация „Ханс Зайдел“ и Богдан Мирчев, представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България. 
„Искаме младите българи да са не само с добро образование, но и с висока мотивация, подкрепена от увереността, която дава членството ни в ЕС”, споделя д-р Врабевски, носител на „Гражданската награда“ на Европейския парламент за изключителен принос за по-доброто взаимно разбиране и интеграция между гражданите на ЕС. 

Инициативата на фондация „Българска памет” помага на българите от историческата ни диаспора да изградят силно национално самочувствие, с нейна помощ се полагат основите на икономическо сътрудничество и на практика се прилагат европейските ценности. „Тези млади хора, които са елитът на българските общности, са нашите бъдещи икономически и културни мостове с останалите европейски страни”, убеден е д-р Милен Врабевски. Родолюбивите инициативи на фондация „Българска памет” не свършват дотук – неотдавна в София бе открит паметникът на Цар Симеон, създаден по идея на д-р Милен Врабевски. 
Фондация „Българска памет” се грижи за достъпността на изучаването на българския език за нашенчета в Македония, Молдова и други държави с български общности, за да могат младите ни сънародници да се гордеят с произхода си и да усетят колко много възможности имаш, ако си българин.

Няма коментари:

Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024

  Визуалният артист и дизайнер Невелин Иванов-Нево с номинация за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2024 Творецът влага собст...