вторник, 22 август 2017 г.


УЗНАЙТЕ БЪДЕЩЕТО ПО ФОРМАТА НА ЛИЦЕТО СИ

“Защо да ходите при екстрасенс да научите съдбата си, след като тя ви е изписана на лицето”. В това е убеден шведският психолог Рагнар Йохансон и се аргументира пред руското издание СПИД-инфо.

ПРИВЛЕКАТЕЛНИЯТ ВИНАГИ Е УМЕН

-  Твърди се, че външната привлекателност  на хората и техните умствени способности са взаимосвързани. Наистина ли е така?
-  Учени от Германия доказаха това чрез експерименти със студенти. Оказало се, че при по-симпатичните IQ е по-високо. В университета в Упсала също проведохме изследвания, които доказаха, че околните смятат привлекателните хора за по-умни. Оказва се, че тях ги очаква и по-интересен и успешен живот.
- Какво, според вас, означава „привлекателен”?
- Привлекателният човек е съчетание от черти, които показват топлота на характера. Така нашият мозък определя привлекателността. И наистина, не е странно, че особено важно за постигане на успех в живота се оказва да не изпъкваш твърде от общата среда и да притежаваш т.нар. лицева хармония. Единствено в този случай можем да говорим, че привлекателната външност свидетелства за висок интелект и се оказва залог за кариерен растеж. И за хармония в семейния живот.
- Как по лицето можем да предскажем бъдещето на човека?
- Психолози от Стокхолма - Крис Нойсен и Катрин Ватен - проанализирали фотографии на абсолвенти от военната академия. А после се заинтересували от кариерите им. Оказало се,  че такива черти на лицето като ясно изразена брадичка и широки скули, са присъщи не онези, които се издигнали високо в армейската йерархия и направили блестяща кариера. Тези хора са лидери, упорити, уверени в себе си. Пък и момичетата се заглеждат по младежи с подчертани брадички с трапчинки в средата.  Този мъжки „аксесоар” се асоциира със силна воля и подсъзнателно „подчинява” жените.

-  Всички сме чували клишето, че очите са  огледало на душата.  Винаги ли когято очите са красиви, човекът е добър?
- Срещат се и хора-хамелеони, при които външността не съответства на вътрешното съдържание. Като потвърждение, че чертите на лицето обикновено носят правдива информация за характера, могат да ни послужат изследвания на учените от  Кралския хирургически колеж в Дъблин. Те изяснили, че някои заболявания на мозъка променят външните данни.  Например, при шизофренията устата рязко се променя, а средната и долната част на лицето се стесняват и удължават.
- Нима е възможно по лицето да се предвидят със сигурност и репродуктивните възможности на човека?
- И още как! Ние взехме сперма от 2000 мъже. След това помолихме жени да подберат по снимки най-симпатичните им представители на силния пол.  При изследването се доказа, че най-качествената семенна течност е притежание на най-привлекателните господа. За да се препроверят резултатите от експеримента, били подбрани още 20 мъже с добра, нормална и лоша сперма, а снимките им показани на жените. И отново, дамите безпогрешно посочили мъжете с най-чевръсти сперматозоиди. Как? Ами те просто предпочитали красавците. Оказва се ,че слабият пол е способен да разпознава най-подходящите за възпроизодство и създаване на потомство мъже по лицето..

УМНАТА ПУХКАВЕЛКА
- Пълни бузки, пълни устни, пищни гърди и бедра. За какво  говорят?
 - Ненапразно почти през всички времена и векове са ценили пълните жени. Опитайте се да откриете по платната на старите майстори макар и една мършава дама. От дълбока древност пълничките са били смятани не само за по-красиви, но и за по-интелигентни от останалите. Атавистичната логика е, че щом една жена е била достатъчно умна да трупа излишни тлъстини за черни дни, значи „обича” еволюцията и потомството й ще бъде по-жизнеспособно.
- Нима и косите също биха могли да ни разкрият нещо повече за настоящето и бъдещето?
- Не толкова самите коси, колкото цвета им. Ако жената е решила да изсветли прическата си, значи повече не иска да взима важни решения. Мечтае да се почувства слаба и да се опре на мъжко рамо. Русокосите дами по правило са обладателки на богата интуиция, с математическа кройка на ума.  Наистина, околните доста често не го забелязват, защото блондинките по природа са доста недоверчиви и често надяват маската на безгрижие и лекота, което лесно може да бъде прието като глупост. А това изобщо не е така! Светлите коси символизират устойчивост.
-  А какво ще кажете за жената, която боядисва косите си в черно?
- Преди всичко, на нея не й достига контрол над собствения й живот.  Та мечтае за самостоятелност във взимането на решения. Обаче, превръщайки се в брюнетка, тя изведнъж забелязва, че й става трудно да се разбира с хората.
И изобщо, ако дамата е решила да боядиса косата си в противоположен цвят, тя е движена от неудовлетвореност от живота и  душевна мъка.  А червенокосите? Ако ви привлича този цвят, значи мечтаете за независимост и  да придобиете характера на кучка. Организмът на естествено червенокосите генерира повече антистресови хормони. Затова те по правило имат неуравновесен характер.
- Досега говорихме само за външността. А сезонът на раждане има ли значение?
 - Забелязва се, че родените през зимата по-често да податливи на заболяване от шизофрения, а до дълбока старост доживяват „есенните” хора. На „пролетните” не им върви чак толкова по отношение на дължината на живота, затова пък те не са предразположени към късогледство и алергии, за разлика от родените през лятото.
АРИСТОТЕЛ ЗНАЕЛ ВСИЧКО!
Основната идея на трактата “Физиогномика”  на Аристотел тезата, че външността и отделните части на човешкото тяло в крайна сметка отразяват чертите на характера и наклонностите на ума и че натрупаният опит променя не само душата, но и тялото на човека.
Главната задача на физиогномиката, според Аристотел, се явява разпознаването на свойствата на душата по външните признаци.
Авторът дефинирал три физиогномически начина, определящи характера: анатомичен - по външния облик; зоологически – основан на това, че всеки човек външно и по характер прилича на някакво животно, третият – етническият се основава на теорията за климатите. Философът смятал, че да се определи характера на човека е възможно по степента на сходство на чертите му с представители на тази или онази етническа група. У всяка от тях има свой специфичен комплекс от психологически характеристики.
Например,  човек приличащ на египтянин преди всичко е съобразителен, еротичен, податлив на обучение, безразсъден.  А личност, подобна на тракиец, в повечето случаи е ленив, глупав и склонен към пиянство. Докато някой напомнящ келт е силен, примитивен и свиреп. Аристотел напълно правомерно е бил убеден считал, че точно криматичните условия оказват влияние върху формирането както на външния облик, така и на темперамента, а в крайна сметка и на характера на отделния човек и на цели народи..
ПОВИШЕНАТА САМООЦЕНКА
Учени помолили доброволци да облекат любимите  дрехи и аксесоари от гардеробите си и и снимали лицата им. И макар тоалетите да не попадали в кадър, безпристрастното жури отсъдило, че на тези снимки лицата на участниците в експеримента изглеждат доста по-привлекателни, откоркото на други фотографии.  Този резултат става още по-поразителен, ако се има предвид, че на участниците в проучването нарочно било заръчано да придадат неутрално изражение на лицата си. Експериментът доказал, че  повишената самооценка винаги се отразява на физиономията ни.
По този начин човешкото лице не е просто продукт на биологични процеси. Ние не можем да променим собствените си гени или хормони, но благодарение на възпитанието на личността и повишената самооценка, върху  нашите лица с течение на времето започват да се появяват много по-важни за нас черти от „завещаните” от предците ни.
БОГАТИТЕ И ЗНАТНИТЕ
В древeн Китай физиогномиката се смятала за пълноправен отрасъл на медицината.Плътните правилни черти, квадратното лице при мъжете и кръглото лице при жените били признак на богатство и синя кръв.
Всякаква асиметрия на чертите, ниското чело и малката брадичка се характеризирали като „отклонения” или свидетелствали за някакво нарушение в здравето, или предвещавали беди.  Между другото, китайците смятали, че различните по големина гърди на жената също не са на добро. Такива „некачествени” дами не приемали дори в бордеите.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...