вторник, 25 юли 2017 г.

Скоро куфарите ще се опаковат сами
Куфарът ви заживява собствен живот…Скоро ще ви казва, че сте взели прекалено много багаж, ще се опакова сам и ще ти вика такси.

Вече съществува продукт, който може да ви следва като кученце до летището. Никаква фантастика!  Просто технологични старт-ъп компании се насочват към разработване на принципно нов подход към непроменените от векове куфари. Всъщност, последната иновация е отпреди 50 години, когато се появяват телескопичните дръжки и колелцата.  От тогава индустрията се е съсредоточавала предимно в олекотяването на материалите и  организирането на интериора.

Време е за появата на „умен багаж”!  И той настъпва. Първоначално с порт за зареждане на телефон, компютър или друга джаджа. После с джи пи ес, по който можете да проследите къде точно авиокомпанията е запофичкала куфара ви със специална апликация на телефона ви.
Друг модел предупреждава кога сте достигнали максималното тегло.  При това не в близко бъдеще, а сега! Компанията Bluesmart  Luggage вече продава модели с вградени GPS и дигитален кантар.  Техните куфари могат да бъдат проследени  с апликация на телефона и се заключват сами ако се отдалечат на определено разстояние от собственика си.  До този момент са продали повече от 35 хиляди парчета.

Президентът на фирмата Томи Пиеручи, обаче иска да стигне по-далеч. Той мечтае да създаде екосистема, с която хората избягат далеч от „болките на пътуването” като ползват апликация на мобилния си телефон, включена онлайн в пътешественически хъб.  Апликацията те подсеща да заредиш куфара си в деня преди отпътуване.  Помага ти да си поръчаш такси, да си наемеш хотел и да те предупреди ако полетът ти е отложен. 

Бизнесмените, които често пътуват по работа сменят куфарите си на всеки три години, твърди статистиката на мистър Пиеручи.  Хубавото на дигиталните куфари е, че дават обратна връзка на производителите кои от екстрите се използват най-често, които дават дефекти и им помагат да подобрят продуктите си.
Стефани Корей, създател на фирма, която за първата година от съществуването си е продала над  75 000 бройки,  твърди, че тя и партньорът й Рон Рубио се стремят да решават дребни, но съществени проблеми като например как куфарът ви да зареди „умрелия” ви телефон, как да бъдат отделени чистите от вмирисаните дрехи или да оптимизират колелцата  така, че да вървят еднакво добре по калдъръм и дребни камъчета.    
Компанията Фугу-травел вече започна да изпраща първите куфари с издуващи се вътрешности,  така че да обхващат частите от багажа и нищо да не се счупи, на онези, които са харесали идеята им и са ги подкрепили финансово за началния капитал.  Тази година пък ще пуснат багаж, който сам следва притежателя си като кученце, но без каишка.

Някои фирми не наблягат на технологиите, а на удобството.  Една от тях помага на често пътуващите да избегнат кошмара по подреждането на багажа. Те изпращат набори от дрехи, обувки и принадлежности за различни географски ширини и указания, дадени чрез специална апликация. От DUFL ги снимат при всяка смяна. Изпират ги, гладят ги и ги държат готови за следващото пътуване. Куфарът ви никога не стига до вас. Той отива  направо във фирмата.  

Щом изпратите съобщение за къде ще летите, от компанията опаковат багажа ви според указанията, прилагат снимки и той ви чака на посоченото от вас летище.
Модобег отива дори по-далеч, куфарите им са моторизирани и вие спокойно се возите върху тях от терминал до терминал, а ако батерията издържи – и до близкия град.
Повечето от фирмите са финансирани от платформата Indogogo, чрез която авангардни начинаещи компании набират първоначален капитал за реализация на щурите си идеи. И успяват.  Любители на пътешествията са вложили в някои от тях 3,1 млн.  долара.

Често пъти, обаче срещат трудности, заради недостатъчно регламентираните правила на авиокомпаниите за батериите и електронните устройства, включени в куфарите. Пък и големите производители на багажни аксесоари не бързат да приложат авангардните джаджи в продуктите си.    Пък и повечето пътуващи по бизнес са свикнали само с ръчен багаж, тип троли и не се интересуват от проследяващ джи пи ес, пък и ако телефонът им угасне наслед среща, ще предпочетат дискретно да го заредят с портативна батерия, отколкото да го включват в куфара.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...