петък, 14 юли 2017 г.

Сюлейман Гьокче

ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТА НА ПАДНАЛИТЕ ГЕРОИ НА ДЕМОКРАЦИЯТА ЕДНА ГОДИНА СЛЕД БРУТАЛНИЯ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ


За мнозина денят 15 юли 2016 г. беше обикновен летен ден. Уви, не и за гражданите на Турция, след падането на мрака до призори на другата сутрин. През тази съдбовна нощ в Турция беше извършен най-ужасяващият терористичен акт в нейната история. С напредването на часоветесе разплете зловещата конспирация, която придоби нечувана форма на жестокост,отне живота на стотици хора и рани хиляди, почти всички цивилни.
Сцените, които се разиграха, не бяха каскадьорска игра от екшън филм. Това беше реалност – ескалиращо насилие от развилнели се, въоръжени до зъби екстремисти.

Тозинагъл акт беше замислен, организиран и изпълнен с оръжие в ръка от Фетуллахистката терористична организация (ФЕТО). В крайна сметка обреченият на провал заговор беше осуетен, нотова беше заплатено с огромни човешка жертви. Утрото на следващия ден осветли мащабите на пораженията – 250 загинали и над 2200 ранени или осакатени. Въпреки понесените удари, на пътя на конспирацията, рамо до рамо със силите за сигурност,се изправиха обикновените, самоотвержени граждани, изпълнени с решителност да защитят устоите на турската демокрация и конституционен ред.

През това време дръзките формирования на ФЕТО превземаха улиците и небето, бомбардировачи атакуваха парламента, президентството, казармите и полицейските управления. Военните хеликоптери и бойните танкове покосяваха хората от упор. Агресията прерасна в кървава баня, за да бъде потушена неподозираната обществена съпротива. Тазибезумна ярост беше насочена срещу едно демократично избрано правителство. Това беше безразсъдство, чиято цел бе да потъпче демокрацията и да разбие конституционния ред във всичките му форми.

Главен организатор на цялото това безумство бе самопровъзгласилият се „вселенски имам“ Фетулах Гюлен, наричан също и „месия“ от своите последователи. Безразборната употреба на сила покоси невинни души и ги направи свидетели на ужасяващи сцени. Независимо от бруталната саморазправа, турските граждани, без оглед на произход и политически възгледи, отказаха да отстъпят и отблъснаха с непоклатимост смъртоносните оръжия.
Всички тези събития представляваха откровена заплахазадемократичните устои на страната. Изборът беше екзистенциален, безапелационен и неотложен. Конспиративното инфилтриране на ФЕТО в различни нива в обществени институции беше масово.

Днес този заговор вече е документиран с неопровержими доказателства и Турция е впрегнала всички ресурси, с които разполага, за да защити върховенството на закона и демокрацията. Опитът за преврат бе извършен на фона на едновременни атаки от страна на терористите от ПКК и ДАЕШ. Към днешна дата конституционният ред устоя и демокрацията победи, макар че понесе тежки щети.

Когато се налагат спешни мерки за спазване принципите на правовата държава и международните ангажименти,е нужно много повече от кабинетна политика. Иска се издръжливост, отдаденост и лидерски качества. Положителното в тези събития е, че законността просъществува, въпреки предизвикателствата. Изминалата една година беше най-висшето постижение на турската демокрация. Трудностите са ясни. Ние обаче ще се справим с тях, защото сме длъжни пред бъдещите поколения.

Днес е крайно време всички демократични държави да застанат до Турция, за да подкрепят универсалните права, свободи и върховенство на закона. Призоваваме нашите приятели и партньори да демонстрират солидарност с турската демокрация, без условия и резерви. Самооправданата „универсална“ идеология на ФЕТО далеч не е престанала да съществува, а действа в привидно безобидни форми и много страни са изложени на нейните посегателства.
На тази тъжна годишнина отдаваме почит на падналите герои и стожери на демокрацията. Прекланяме глава пред паметта им. Тяхната саможертва не беше напразна. Прогресивната демокрация, основните права и всеобщите свободи ще избуятоще по-здрави и силни върху завещаното от тях.





Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...