четвъртък, 30 март 2017 г.

Филм разкрива чудесата, сътворени 
от светец-хирург

Сливенската Света митрополия и община Бургас с любезното съдействие на Пловдивската Света митрополия, и Пловдивската Православна телевизия ви канят на безплатната прожекция на филма „Светителят хирург”, разказващ за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски. Автор, оператор и режисьор на лентата е водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев, който почти 2 години работи върху "Светителят хирург". Филмът ще бъде прожектиран на 2 април от 18.30 часа в голямата зала на "Дома на нефтохимика" в центъра на града на площад "Тройката" 1. На 7 април ще бъде показан в болницата във Видин.

Православният филм „Светителят хирург“ запознава широката общественост с житието на един от най-великите светци просияли през 20-и век – свети Лука Войно-Ясенецки, Архиепископ Кримски и Симферополски. Св. Лука Симферополски посвещава своя живот в служение на Бога и страдащите хора. Той е сред водещите хирурзи на миналия век благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия). Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащия, както той нарича своите пациенти, свети Лука всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Разтърсващи са историите и преживяванията на познавалите го лично и почувствалите помощта му. Той е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Неизброими са свидетелствата за чудесата станали пред неговите мощи. Едно от чудесата във филма „Светителят хирург“ е на доктор Татяна Шевченко. Тя е била на крачка от смъртта и отказала да отиде да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол. След много молитви пред мощите на свети Лука Симферополски и операция, тя получава отново шанс да живее и да бъде сред семейството си. Българите също могат да се поклонят на мощите на свети Лука Кримски в митрополитския храм света Марина в Пловдив, където миналата година светинята пристигна у нас. 

Заслугата за това в България да има филм за свети архиепископ Лука е на Пловдивския митрополит Николай, който е поканил и благословил Ангел Бончев да сътвори "Светителят хирург". 

Премиерата на филма бе именно в Пловдив на 11 февруари тази година. Авторът на филма споделя, че ще отиде да представи филма навсякъде , където бъде поканен, задължително безплатно за всички православни християни.



Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...