четвъртък, 30 март 2017 г.

Сали Пачолок: Дефицитът на витамин В12 е най-скъпата емидемия!


Текст и снимки Тина ПРОКОПОВА

В края на лято 2016 една книга - "А дали не е В12?", успя да изненада и зарадва любителите на здравословния начин на живот. Нейните автори са едно семейство - Сали Пачолок и Джефри Стюарт. Тя е медицинска сестра в спешно отделение с 30-годишен стаж, той е лекар пак там. Благодарение именно на дългогодишния им професионален опит те разбират, че пациенти, диагностицирани с тежки заболявания, чието лечение е скъпо, продължително и с неочакван край, всъщност страдат от остър дефицит на витамин В12. Това, което обаче остава необяснимо за двамата специалисти по темата, е защо лекарите позволяват да се случват нещата така?
Срещата на Сали Пачолок със софийската публика беше финалът от българското й турне. Малко преди началото на беседата усмихната почитателка подари на лекторката букет пролетни цветя, а малко момиченце изпя песничка, което със сигурност повиши нивата на настроението в залата. Появата на д-р Мария Папазова също накара Сали да се усмихне. Д-р Папазова е рецензентът на българското издание на "А дали не е В12?", а освен това е сред малкото лекари у нас, които назначават изследване на стойностите на жизненоважния витамин при тежки и неясни случаи. Лекцията откри Сали Пачолок с коментар именно по тази тема:
"За да осветлим обсъждания въпрос, нека се консултираме с историята. Навремето - 20-те години на ХХ в. хората са умирали именно от дефицит на В12, наричан тогава пенициозна анемия, ампутирали са крайниците им, но това е време, в което човекът не е имал възможност да се противопостави на такива бедствия. Нашето време е съвсем различно - техника, наука, методи са във висша степен на развитие, но пренебрежението към важността на витамин В12 е абсолютно идентичен на това, което е било в началото на миналия век. За мен това остава необяснимо!", постави началото на лекцията Сали Пачолок.
"Изследването на В12 вече може да се направи почти навсякъде в България. Разбира се, имаме още неща да учим и да осъвършенстваме, като започнем от основното - освен стойностите на пациента да се посочват и референтните стойности на показателите. Така ще е ясно, че под 200 pg/ml става дума за остър дефицит; стойности между 200 и 300 pg/ml може да отключат невротични отклонения, а над 500 pg/ml всичко е наред", допълни д-р Мария Папазова.
"Около 20% от населението страда от дефицит на В12 и трябва освен да се информират хората по въпроса стойностите на витамина да се актуализират. Междувременно трябва да се вземат предвид факторът възраст, преживени хирургични интервенции и т.н. Да успокояваме възрастен човек с деменция, като му обясняваме, че това са нормални и естествени неща, от които няма как да избяга, е най-малкото безотговорно. Лично аз в дом за стари хора съм чувала коментар от лекар "Изследваме наши пациенти за В12 само ако са видни признаци на недохранване". Останах втрещена!", продължи разказа си Сали Пачолок.
"Най-коварният момент при диагностицирането на дефицита на В12 е, че симптомите му много си приличат със симптомите на други болести, с които много често е бъркан - множествена склероза, депресия, Алцхаймер, Паркинсон, тремор, световъртеж, диабетна невропатия и др. И така човек дълги години може "да се бори" с тежко забеляване, докато накрая стане ясно, че е било чисто и просто дефицит на В12. А дали и изходът няма да е летален - не се знае. Много такива случаи са минали през спешното отделение: млади обездвижени хора, в проходилка, в инвалидна количка, с тежък инфаркт, с белодробна ембулия - диагнози, които никой лекар не може да обясни. В крайна сметка някой ги изпраща да изследват стойностите на В12 и се вижда, че те са едноцифрени, близки до 0 числа", продължава с повествователната част Сали Пачолок.
"Не знам кога майките ще разберат какви вреди нанасят на децата си, като ги лекуват с антибиотик. При наличието на толкова други природни средства, много по-безвредни от тази отрова - те пак посягат към нея! Витамин В12 се усвоява в стомаха, а антибиотикът го съсипва, като му преди да изпълнява голяма част от функциите си. Така витаминът остава неасимилиран, организмът се мъчи да работи без него, мозъчната кора се свива и нищо чудно в следващия момент детето ви да се окаже с диагноза аутизъм. И още нещо много важно: витамин В12 засяга абсолютно всички системи в човешкия организъм! Мозъкът без него не може, нервната система също, сърдечно-съдовата система го изисква вкл. превантивно, чрез него може да бъде предотвратена анемия, като нормализира стойностите на хемоглобина. Пак толкова силно въздействие, само че отрицателно, е спазването на диета и прекомерният прием на фолиева киселина особено при бременни жени. Те свиват червените кръвни телца и така дефицитът на витамина остава маскиран. Също толкова страшни са вегетарианският и веганският режим на хранене. Ако искате да си набавите В12 от природни източници, трябва да знаете, че го има само в храната с животински произход: всякакви видове риба и морски дарове, яйца, месо, мляко и млечни продукти", пояснява Сали.
"В организма ни В12 се усвоява на стъпки и всеки проблем със стомаха възпрепятства правилната асимилация. В този смисъл не знам защо хора с байпас в стомаха толкова се радват на придобивката си?! Това, което тя прави за тях, е, че спира 80% от функциите на стомаха, а за тях остава само да мечтаят всичко с В12 да е наред. Ако майката е с ниски стойности на витамина, рискът и детето да страда от дефицит се увеличава. Други такива причини могат да бъдат: употребата на лекарства, стомашно-чревни заболявания, диети. Дефицитът не В12 уврежда мозъка, периферните нерви и нерва на окото, причинява психо-функционални нарушения и мозъчна атрофия. Страда и миелиновата обвивка, поради което много често пациентът си тръгва с диагноза множествена склероза. Сред другите нерво-симптоми са деменция, пробелми със зрението, инвалидизация, параноя. Други признаци, които могат да ви ориентират към дефицит на В12, са умора, отпадналост, задъхване, бледност, липса на апетит/анорексия, диария, запек, обложен език.  Ето защо е толкова важно тестовете за серумните нива на В12 да се правят поне 2 пъти годишно. При рискови пациенти като психичноболните - още по-често", уточнява Сали Пачолок и продължава:
"Един от основните причинители на дефицит на В12 е райският газ (N2O), за който не само медиците знаят, че е токсичен. Много хора го използват в ролята на лек наркотик и злоупотребяват с него, а той окислява необратимо кобалтовия йон на В12. Така въздейства на цялата централна нервна система. Рискова група са пациентите с инсулинозависим диабет, защото инсулинът пречи на усвояването на В12. Сред тях е и групата на възрастните хора - при тях стомашната киселинност намалява, а точно тя помага за усвояването на витамина от организма. При тях това води до падания, невропатия, нарушено равновесие. В цифри това означава, че на всеки 18 секунди в САЩ пада по един възрастен човек, като причината е дефицитът на В12, а на всеки 35 минути умира по един възрастен след описаното падане. А това са страшни стойности! В България над 18,5% от хората над 65 г. страдат от дефицит, което никак не е малко, като се има предвид, че реалните стойности са по-високи", вкарва песимистична нотка Сали Пачолок.
"Не чакайте вашият лекар да ви назначи изследване за В12 - вие го изисквайте от него! В това отношение медиците постъпват крайно нехуманно, като пристъпват Хипократова клетва "Ако не можеш да помогнеш, недей и да вредиш!" Лекарите чакат анемията да се прояви с всичките си симптоми, за да я диагностицират, а ако кажат на пациента, че има дефицит на В12, икономическата част на лечението ще се срине. Една 30-милилитрова опаковка от витамина, който е достатъчен за цяла година, струва $45 (около 82 лв.). Лечението на пациент с множествена склероза например ще струва на бюджета стотици хиляди. Къде е изгодата и печалбата? Ето защо ни се налага да живеем в лъжа и заблуда и е време да направим нещо сами за себе си. При изследването изисквайте стойностите поне на 2 биомаркера: метилмалонова киселина и хомоцистеин са основата. Във Великобритания вече е задължително и включването на холотранскобаламин II, смятам, че и тук ще бъде внедрено. Ако се установи дефицит, аз препоръчват лечението му с инжекции. Не е нужно да отивате на лекар, всеки път - може да се използва за целта апарат като на диабетиците. Аз го правя вече 30 години. Има таблетки, назални спрейове, лепенки за кожата, които също могат да бъдат много полезни. Най-важното е да започнете борбата!", завърши 3-часовата си лекция Сали Пачолок.


Текст и снимка: Тина Прокопова

Няма коментари:

Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев”

  Двама президенти ще аплодират младите таланти на наградите за полет в изкуството “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева отново събира елита на...