сряда, 6 декември 2017 г.


Топ 10 на най-скъпите часовници за 2014 година

10. Breguet - $730 000

Компанията-производител на елегантни часовници, известна в цял свят от няколко века насам, пусна през 2014-а мъжко бижу от 18-каратово жълто злато с механично „сърце”, изработено на ръка.

9. Blancpain 1735, Grande Complication - $800 000

Този модел вече е успял да стане легендарен, благодаление на безценния си механизъм. ПРоиздовството на един часовник отнема повече от 10 месеца, в които ръчно се сгробяват 740 части, но резултатът наистина си струва. Той въплъщава в живота всичски изисквания за ръчен часовник - елегантност, класика, красота и изящество. Под платитения корпус с диаметър 31,55 мм автоматичен надежден механизъм, изработен със свръхточни инструменти. А 44-те камъка, с които е украсен часовника го превръщан не просто в скъп аксесоар, а  в уникален. Благодарение на вечния календар, той показва не само месеца, деня от седмицата, датата, но също така и фазите на луната и високосните години. Хронографът разполага с две секундни стрелки и с хронометър. Всички тези зопълнителни опции превръщат часовника в истинско техническо откритие.

8. Louis Moinet Magistralis - $860 000

Louis Moinet е единствената марка в света, която използва при изработването на часовници оригинални скални късчета от лената. От бранда добавят отломки от 2000-годишен лунен метеорит, за да показват фазите на нощното светило. Magistralis е извънредно сложен механизъм, който от столетия работи върху тази функция. За сложно изработения корпус е използвано радкото 5N розово злато. Изделието вече е легенда в света на часовниците и се състои от 90 части. Фунционалната му опаковка също е интересна – тя е истински музикален инструмент, създаден с едничката цел да усилва звука на механизма.

7. Hublot Black Caviar Bang - $1 милион


Невидимото полиране е отличителната черта на този модел. „Скритата видимост” е т.нар ефект, създаден чрез използването дамо на черни оттенъци, тонове  и полутонове. Марката Hublot хитро прилага редки черни брилянти и прави впечатляващ пробив не само в технологичен, а и в художествен аспект.  Всеки мечтае за толкова точен, неповторим и безумно скъп екземпляр.

6. The Chopard Super Ice Cube — $1.1 милиона


Това произведение на ювелирното и часовникарското изкуство се отличава от останалите благодарение на шедьовъра Super Ice Cube. Както и на 66-те карата брилиянти. Макар естетите трудно биха могли да нарекат дизайна на този часовник „сдържан”, той си остава елегантен и като късче от айсберг – искри под слънчевите лъчи.

5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon - $1.3 милиона

Швейцарската марка със световна слава гордо носи титлата„най-скъпите часовници в света”, но тази година проиведението й Sky Moon Tourbillon заема непрестижното пето място. Моделът не е просто интересен, той е и най-скъпият артикул на марката и е най-сложният в света. Притежава вечен календар, два циферблата, ретрограден датник, показва фазите на луната и времевите зони.

4. Vacheron Constantin Tour de l’Ile - $1.5 милиона

Известната часовникарска къща Vacheron Constantinотпразнува ссвоята 250-годишнина като пусна уникалния продукт Tour de l’Ile. Той се отличава с 18-каратовото розово злато като всеки от седемте модела от тази серия има индивидуален номер. Задният капак е украсен с неповторима за всеки отделен часовник филигранна плетеница. Механизмът на Vacheron е съставен от 834 части.
3. Patek Philippe Platinum World Time - $4 милиона


Както се вижда хората са готови да дават луди пари за отмерване на времето. Като например  4 млн. долара за Patek Philippe Platinum World Time. Той показва времето във всички часови пояси като същевременно не губи от изяществото си.

2. Patek Phillipe’s Supercomplication — $24,4 милиона


Patek Phillipe е може би най-известната марка скъпи часовници на света. Технически най-сложният им екземпляр е създаден през 1932 г. по поръчка на ню-аюрокския банкер и колекционер Херни Грейвз. Patek Phillipe’s Supercomplication е разработван в продължение на 5 години, състои се от 900 деталей,  корпусът му е от 18-каратого злато и има 24 допълнителни функции, които го превръщат в най-сложен в техническо отношение и ненадминат до днес. Неотдавна този часовник бе продаден на търг за 11 милиона долара.

1. 201-carat Chopard - $25 милиона


Най-скъпият часовник в света прави впечатление повече като произведение на ювелирното изкуство, отколкото като механизъм, който и без това заема минимална площ. По-голямата част е окупирана от изключително редките розови, жълти и сини брилянти. Най-големите камъни са разположени върху капака над циферблата, а по-малките по гривната. След като на аукцион достигна до цената от 25 млн. долара този часовник въплъти поговорката „Времето е пари”.


Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...