четвъртък, 15 март 2018 г.

Алпите - достъпната СПА дестинация


Повече от 32 000 българи годишно избират да карат ски в тиролските Алпи, но и онези, които наблягат на СПА-почивка в същите планини през лятото стават все повече.  Преглед на австрийските хотели в www.dеrpart24.bg, сайта на български на немската компания Dertour, показва, че доста често цените в нашите и алпийските курорти са горе-долу еднакви. А забавленията и глезотиите в австрийските са неизразимо повече. Затова и 15 млн. туристи от цял свят  годишно ги предпочитат. Може би защото през лятото походите по отлично обозначените планински пътеки, рафтингът и СПА-процедурите се редуват с концерти под открито небе на 2000 м височина. Тази година на 30 юни на поляните над градчето Ишгл  ще пее Марая Кери. Преди нея там са се изявявали колоси като Боб Дилън, Тина Търнър, Елтън Джон, Роб Стюарт, Джон Бон Джоуви, Стинг, Кайли Миноуг...  Местните твърдят, че освен чистият въздух, и минералната вода прави чудеса за проблеми с дишането и кожата. За 2 седмици изчезвали всички болежки. Прохладата на планината, главозамайващи гледки и начини за осмисляне на почивката, за които дори не сте подозирали са допълнителните екстри на лятото в Австрия. Тогава терапиите заместват ските толкова достойно, че могат да доведат до пристрастяване към удоволствието и лукса.



Повечето българи предпочитат да стигнат до Алпите с колите си, но в тамошните курорти често автомобилите трябва да се оставят на паркинг извън селището. Ако нощуват в гаража на хотела пък таксата е 15 евро. А нискобюджетните компании летят към Виена често и евтино. Уестбан е нововъведението, което ще ви закара до Тирол напълно безболезнено. Това е комбинация от влак и автобус, която на цена от 25 евро ви доставя до желаното градче. Ако  сте избрали Кицбюел – той е на 120 км по магистралата до Мюнхен, а до там от София има 3 полета дневно. Домашните любимци са толкова добре дошли, че в повечето хотели за кучетата на входа има нещо като „уелкъм дринк” – купа с бисквитки и друга с прясна вода. В зависимост от категорията цените за нощувка на любимеца са от 8 до 15 евро.  Във вилното селище „Дас натур” дори може да заведете повече от един.


Курортното селище Зьолден е на 100 км от Инсбрук на 1377 м в планината. През лятото градчето с около 2000 жители е  рай за туриста  – повече от 174 възможности за поход на над 3000 м, 21 планински езера и 112 глетчера, 300 км обозначени пътеки, турове с планински водач. Уморените мускули отдъхват в петзвездния СПА-хотел „Централ” в Зьолден. Уелнес-центърът му, декориран в духа на Венеция, контрастира с типичния тиролски стил на обзавеждане. В замяна на това ритуалите са от всички краища на света – от йонянг с китайски билки и рингове от нефрит за стимулииране на точки  и меридиани до  египетско увиване  като мумия със соли и минерали от Мъртво море срищу проблемна кожа.  Бременните и децата не са забравени и за тях има специални СПА-процедури. В солената вода на външния басейн може да плувате докато над вас вали снегът или да съзерцавате искрящата зеленина на Алпите. А през лятото да бълбукате в джакузито под звездите.

Наричат Обергургл „диамантът на Алпите”, защото  курортът е строен специално, а не е възникнал покрай бивше пастирско селце.  Най-таченият хотел там е „Кристал” – пет звезди супериор. През топлия сезон плюсът чу е изградената от стъкло топла връзка между двете части на хотела, която отвежда до СПА-центъра ширнал се на повече от 2000 кв.м.  Всяка от терапиите се предлага в романтичен вариант за двама и набляга на екзотичния привкус – хавайски ломи-ломи масаж, балийски лулур, индийска абхянга, и процедури с масло от еделвайс против стрес.  Стаите на хотела са обширни, обзаведени непомпозно с много дърво и всяка предлага дъхоспираща гледка към планината.
Споменатият вече Ишгл е най-купонджийското място в Тирол. Баровете са на всяка крачка, а шестзвездният хотел „Трофана Роял” е единственият в Австрия с три точки от класацията за гурме Gault-Millau, но дискотеката му  подбужда към танци до зори дори най-отявления сухар. „Избуяли в планината, набрани на ръка цвят по цвят и обработени в духа на старите традиции, билките за терапиите възраждат кожата със силата на Алпите”, пише във въведението към менюто на процедурите в СПА-центъра на „Трофана Роял”. А те наблягат на алпийското:  пилинг с мед и сол от планината,  масаж с масло от мармот и екстракти от арника и лайка. В 2500-те метра на уелнес-обителта има дори мостче над ромонящо поточе и стая за кристалотерапия.

Ишгл е мястото с най-много качествени четиризвездни хотели на едно място. Българите предпочитате един от тях „Флиана”, заради стратегическото разположение срещу един от 44-те лифта. Мястото е новият дизайнерски хотел на курорта, декорирано в дърво и истински кравешки кожи с много закачки в детайлите – от рода на инсталации от нацепени дърва или полилеи от еленски рога. СПА-центърът е в лилаво и зелено и няма терапия, която да му липсва. Летинте пакети включват пеши и вело-походи в планината, рафтинг и спортни активности, за които дори не сте подозирали.

Планинското градче Зеефелд на 1180 м височина има солидна олимпийска биография – тук са провеждани състезания още през 1964 г. Затова традският стадион и басейнът носят името „Олимпийски”, макар да нямат връзка със ски-бягането. Днес селището е семеен курорт за улегнали скиори и планинари, сгушено на южното плато Зеефелд до познатата от кръстословиците река Ин. Релакс и СПА хотел „Астория” е разположен в 20 декара парк и внушава аристократичен шик не само с обстановката, ами и с обслужването си. Старата част на хотела преди 50 г. е била вила „Британия”, принадлежала на англичанка. Много от мебелите и вещите й днес придават носталгично звучене на обзавеждането с крепонени завеси, старинни маслени платна. Новият собственик е събирал  дървени скулптури на светци от местните църкви, които е добавил към декорацията.

Кицбюел, със своите над 8000 жители е един от най-големите алпийски  курорти и най-известният у нас, заради стремглаво стръмната си черна писта, на която често гостуват етапи от световната купа. „Кемпински дас Тирол” хотел е най-новото попълнение високо в планината – работи по-малко от година. 148-те стаи и 3600-те квадрата СПА-център го правят притегателен и в топлия сезон.

Най-близко до природата е четиризвездният курорт „Дас натур” в долината Йотц. Вилите му са изградени изцяло от небоядисано дърво по метод отпреди 150 години, реката минава почти под прозорците, а отседналите там могат да наемат велосипеди, парапланери, лодки, АТВ-та и всякакви уреди за активна почивка. За децата има специална площадка, а за по-екстремно настроените наблизо  е въжения парк с доста сложни паркури между дърветата.


Няма коментари:

Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация

  Комисарят Надежда Джакова: Българското участие във Венецианското биенале като културна дипломация Комисарят на  българското участие във Ве...